Încearcă acest test de dicție pentru a vedea cât de bine te-ai descurca ca și prezentator. Nu e deloc ușor, însă cu ceva exercițiu vei reuși. Trebuie să fii extrem de atent și să pronunți corect fiecare cuvânt în parte.

Test de dicție. Nu te da bătut prea ușor

Tot ce trebuie să faci este să citești cu voce tare aceste texte. Nu doar că trebuie să se înțeleagă ceea ce spui, însă totul trebuie citit cu intonație. Ești pregătit să începi?

1. Releurile rablelor liderului rebelilor libieni atinse de originalitatea nabucodonosoriană aproape imperturbabilă, nesemnificativă pentru antiperistaltismul prestidigitatorului erau de un primitivism extrinsec şi veneau pe filiera colaboraţioniştilor incompatibili cu senzaţia de incomprehensibilitate când, în inalienabilitate, se prind cu dinamism zglobiu la cimilituri infinitezimale marcate de insesizabilitate cu o idiosincrasie fantasmagorică şi abracadabrantă ireversibilă în contemporaneitate şi fără unilateralitate cu o megalomanie uzând un primitivism spasmodic şi zguduitor.

2. Plosca plişti şi plosca ploşti

Plom ploşiu cu puni prosoşi

Praz propit pe placi cu pluni

Doi tăciuni şi doi cărbuni.

3. Ştrip ştropit şi ştris şilşit

Şomoioc şi strug şirşit

Ştos-n ştol şi ştras cu ştruni

Doi tăciuni şi doi cărbuni.

Zizi zazag zobi cu zări

Zmuls zolid zornea pe zgări

Zdrap cu zdraz şi zdrazi-n zdruni

Doi tăciuni şi doi cărbuni.

Imagine reprezentativă pentru o prezentatoare TV. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

4. Fofiţă fondofirliţă, forofifo – fenderliţă şi fifoi fondofirloi, forofifo – fenderloi.

5. Un cocostârc s-a dus la descocostârcărie, unde se descocostârcăreau şi alţi cocostârci nedescocostârcăriţi, ca să se descocostârcărească de cocostârcăria lui.

6. Şoricel şerpuleţ, Şade-n vârf de ruguleţ. Rug rupe, rug rumegă, Rumegătură de rug înghite.

7. Ştiu că ştii că ştiuca-i ştiucă, Dar mai ştiu că ştiuca-i peşte Şi că ştiuca se mănâncă, Şi că ştiuca se prăjeşte.

8. Şapte sape late,  Sapă-n sus şaite, Şi-alte şapte sape, Peste şapte sate.

9. O coropişniţă şi-un coropişnitoi se coropişniţeau la noi în gunoi. Nu coropişniţa coropişniţea pe coropişniţoi, ci coropişniţoiul coropişniţea pe coropişniţă.

10. Unilateralitatea colocviilor desolidarizează conştinciozitatea energeticienilor care manifestă o imperturbabilitate indiscriptibilă în locul nabucodonosorienei ireproşabilităţi.