Datorită unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că toți oamenii cu ochi albaștri au același strămoș, de mii de ani! Iată despre ce este vorba!
Oamenii cu ochi albaștri au același strămoș
O echipă de cercetători de la Universitatea din Copenhaga a făcut o descoperire uimitoare care ne schimbă complet perspectiva asupra culorii ochilor. Studiul lor revoluționar a dezvăluit că toți oamenii cu ochi albaștri au un singur strămoș comun, care a trăit acum aproximativ 6.000 – 10.000 de ani.
Inițial, toți oamenii ar fi avut ochi căprui însă o mutație genetică a avut loc la nivelul genei OCA2, care controlează producția de melanină, pigmentul care dă culoare ochilor, părului și pielii. Această mutație a creat un fel de „întrerupător” care a limitat producția de melanină în iris, rezultând culoarea albastră a ochilor.
Profesorul Hans Eiberg, de la Departamentul de Medicină Celulară și Moleculară, a condus studiul care a avut loc în 2008.
„Inițial, toți aveam ochi căprui, dar o mutație genetică care afectează gena OCA2 din cromozomii noștri a dus la crearea unui „comutator”, care literalmente „a oprit” capacitatea de a produce ochi căprui”, a explicat acesta, pentru Science Daily.
Cercetătorii au încercat de multă vreme să descopere ce a cauzat această schimbare studiind gena OCA2, care determină nivelul de pigment maro din ochiul uman. Cu toate acestea, se dovedește că mutația genetică, care generează ochi albaștri este de la o genă complet diferită numită HERC2, care oprește OCA2, reducând producția de melanină în iris și „diluând” maroul în albastru.
Deși studiile continuă, se crede că mutația s-ar fi răspândit atunci când oamenii au migrat din Africa în Europa.

Curiozități despre ochii albaștri
Ochii albaștri de fapt nu au deloc pigment în stratul frontal, în schimb fibrele se împrăștie și absorb unele dintre lungimile de undă mai lungi de lumină care intră, făcându-le să pară albastre.
Se estimează că 70-80% din populația generală a lumii are ochi căprui, în timp ce doar 8-10% au ochi albaștri și 2% au verzi. În Germania procentul celor cu ochi albaștri este de 75%, iar în Anglia este de 50%.
Citește și: Test de personalitate în funcție de culoarea ochilor. Ce dezvăluie aceștia despre tine?
Pentru că ochii albaștri sunt mai fotosensibili decât cei de altă culoare, evoluția umană a condus la răspândirea acestei trăsături în special în nord, unde luminozitatea este mult mai scăzută.
Se spune că cei mai mulți oameni care poartă ochelari sau lentile au ochii albaștri. Băieții au șanse cu 3-5% mai mari de a avea ochii albaștri în comparație cu fetele.