Dacă nu ați auzit până acum de ”Marea de la munte”, acest articol cu siguranță vă va îndemna să mergeți în acel loc unic. Mulți nu au auzit de această plajă sălbatică, deși oferă un peisaj cu totul și cu totul aparte. Tu ai merge?

Unde se află ”Marea de la munte”?

Plaja este fix în inima Apusenilor, la poalele munților Pădurea Craiului,  mai precis în Șuncuiuș, județul Bihor. Ea se situează pe malul Lacului Tarnița, un lac artificial creat prin bararea râului Crișul Repede. Din București București urmați traseul Alba, Turda, Huedin, Negreni și Șuncuius. Până aici ar fi în jur de 550 de km. Nu aveți neapărat nevoie de mașină, deoarece puteți ajunge aici și cu trenul sau autobuzul.

Aici găsiți nisip fin, șezlonguri, umbrele și foarte multă liniște, potrivit Călători în Bascheți. Râul Criș trece prin zonă, completând practic tabloul. Plaja este parte a unei pensiuni, însă nu trebuie neapărat să fiți cazați aici ca să puteți să aveți acces. Închirierea șezlongului costă 15 lei, iar prețul unei nopți de cazare este în jur de 220 de lei pentru o cameră dublă, cu mic dejun, notează gazetanord-vest.ro.

Unii chiar nu se așteaptă să descopere o zonă care chiar seamănă foarte mult cu Thailanda. Odată ajunși, turiștii pot experimenta în acest loc tot felul de activități, precum înotul, rafting-ul pe râul Criș, excursii cu atv-ul, kayaking-ul, tirul cu arcul, echitația, speologie, fie excursii montane.

Imagine reprezentativă pentru plaja Șuncuiuș. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Tot în Șuncuiuș trebuie neapărat să mergeți la Peștera Unguru Mare, la Peștera Vântului, care este de altfel și cea mai lungă peșteră din România, Peștera Vadul Crișului, Peștera Bătrânului.

Mai mult, în zonă mai pot fi vizitate Parcul Național Padiș, satul Roșia Montană, Moara de apă din Roșia, fie Peștera cu Cristale. Aceasta din urmă este de altfel și singura peşteră din România accesibilă tuturor celor care își doresc să afle mai multe despre cristalele de calcit, scrie Pădurea Craiului.