Plantele ascund o mulțime de secrete la care nimeni nu s-ar gândi, secrete care nu te pot lăsa indiferent. Toată lumea știe că plantele respiră, însă un studiu amănunțit a scos la iveală încă un detaliu surprinzător. Știați că plantele pot comunica între ele?

Știați că plantele pot comunica între ele?

Potrivit Business Insider, cercetătorii au descoperit un lucru surprinzător atunci când vorbim de plante. Se pare că acestea pot comunica între ele. Iată cum se întâmplă acest lucru!

În urma unui experiment, s-a descoperit că plantele se avertizează reciproc atunci când simt că există un pericol în jurul lor. Mesajele lor sunt transmise pur și simplu prin aer cu ajutorul unor substanțe chimice. Cercetătorii susțin că mirosul de iarbă tăiată proaspăt este un cor de „țipete” al plantelor.

Oamenii de știință au surprins acest schimb de mesaje cu ajutorul unui microscop special care detectează anumite substanțe chimice și le traduce prin lumină, făcându-le, astfel, vizibile pentru oameni. Întreg procesul este asemănător cu ceea ce vedem la animale, la nivel celular.

„Pot simți atingerea și pot comunica între ele. Nu există nicio diferență între animale și plante. Chiar vreau ca toată lumea, în special copiii, să înțeleagă că plantele sunt foarte sensibile. Vă rog să fiți blânzi cu toate plantele!”, a spus unul dintre experții implicați în cercetare.

plantele pot comunica
Plantele pot comunica între ele. Sursă: Fotografie generată de AI

Plantele pot comunica între ele și prin rădăcini

Un alt mod prin care plantele comunică este prin subteran, prin intermediul rădăcinilor. Studii recente au arătat că rădăcinilor lor extind o rețea care le ajută să schimburile complexe de substanțe chimice și informații. Acest fenomen se numește „comunicare rizosferică”.

Astfel, plantele pot interacționa și cu semințele vecine. Când semințele sunt plasate într-un sol bogat în substanțe nutritive, acestea eliberează compuși chimici care pot alerta rădăcinile altor plante din apropiere. Asemenea unui semnal de alarmă, această comunicare poate determina plantele vecine să-și direcționeze rădăcinile către acele zone bogate în resurse.