Știați că în România există un lac care îți schimbă culoarea în funcție de anotimp? Accesul la el se face destul de greu, însă efortul merită. Lacul Albastru este unic în Europa prin faptul că oglinda apei își schimbă culoarea în funcție de intensitatea luminii, temperatură și condiții atmosferice. Iată unde este lacul care își schimbă culoarea în funcție de anotimp!

Lacul care își schimbă culoarea în funcție de anotimp

Lacul Albastru se află în custodia Administrației Parcului Natural Munții Maramureșului, fiind declarat rezervație naturală în 1977. Acesta a funcționat ani la rând ca obiect de studiu pentru elevi și studenți. Apoi a devenit obiectiv pentru turiștii care au dorit să se bucure de frumusețea sa.

Turiștii români și străini care intenționează să viziteze lacul trebuie să ajungă în orașul Baia Sprie. Traseul spre lac trece pe lângă mici case ale unor familii de mineri din zona vechea a orașului.  Se poate ajunge cu mașina până la poalele muntelui, iar mai apoi trebuie să urcați pe jos un traseu de aproximativ 30 de minute. Traseul are pe alocuri și pante mai abrupte, însă experiența este una unică.

lacul albastru, maramures, baia sprie
Lacul care își schimbă culoarea în funcție de anotimp                                             Sursă: fotografie generată de DALL-E

Imediat ce ajungeți la destinație veți putea admira frumusețea lacului. Culoarea apei din lac nu este mereu aceeași, se schimbă de la un sezon la altul. Primăvara, imediat după topirea zăpezilor, apa are o culoare turcoaz iar în timpul verii capătă o culoare verzuie. Spre toamnă apa devine devină maronie.

Curiozități despre Lacul Albastru

Lacul Albastru s-a format prin anul 1920 în urma prăbușirii unei mine. Acesta este  situat pe versantul sudic al Dealului Mare (729 metri) din munții Gutâi, la aproximativ 3 kilometri de Baia Sprie, este considerat a fi unic în România și Europa prin compoziția apei formată din minereuri neferoase.

Apa lacului are o reacție acidă din cauza conținutului de acid sulfuric, dar mai ales din cauza ionilor de cupru, sub formă de sulfat de cupru, care determină o culoare de un albastru intens spre turcoaz, în funcție de intensitatea luminii. Lacul are o formă circulară, fiind înconjurat de o pădure de stejar în amestec cu conifere, malurile putând fi parcurse cu ușurință pentru a admira oglinda apei.