Legea marțială a fost implementată și în România, în urmă cu mai bine de un secol. Află totul despre măsurile dure luate de autorități la acea vreme!
Legea marțială în România
Legea marțială este un sistem legal folosit atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite. Aceasta presupune impunerea controlului militar direct asupra funcțiilor civile normale ale guvernului, în caz de invazie sau catastrofă majoră, sau într-un teritoriu ocupat.
În Primul Război Mondial, în partea din România rămasă neocupată de trupele germane a funcționat pentru o vreme legea marțială. În anul 1917, locuitorii erau nevoiți să respecte anumite reguli stricte, de teama pedepselor.
Nu erau permise nici măcar discuțiile despre armata română, sub sancțiuni aspre, iar libera circulaţie era îngrădită ferm, potrivit unui comunicat transmis de istoricul Paul Păltânea („Istoria oraşului Galaţi”), cpe 25 august 1917, emis de Primăria urbei în urma deciziei Marelui Stat Major.
„Autorităţile gălăţene au luat măsuri în noile condiţii, ţinând cont ca în Galaţi şi împrejurimile sale, îndeosebi pe linia de apărare de la Siret, pe lângă trupele române staţionau şi trupele Grupului 4 al armatei ruse (siberiene).
Autorităţile militare din Galaţi au emis ordine prin care se interziceau discuţiile referitoare la armată, răspândirea altor ştiri decât cele din Comunicatul Oficial, circularea după ora 11,00 noaptea”, scrie istoricul în lucrarea menționată, potrivit adevărul.ro.
Cum erau afectați românii de legea marțială
Persoanele care nu respectau ordinele riscau să fie arestaţi, judecaţi de urgenţă, de către o curte militară. Dacă erau acuzați de trădare, se impunea execuţia prin împuşcare.
De asemenea, din cauza restricțiilor, teatrele, cinematografele şi orice fel de spectacole erau desfiinţate până la noi ordine, iar restaurantele îți terminau programul la 21:30. Cei care nu voiau să țină cont de restricții riscau închisoarea până la un an sau amendă până la 2.000 lei.
Siguranța statului era în pericol din cauza grupărilor de indivizi care furau, jefuiau și încercau prin orice mijloace să fugă de linia frontului. Potrivit unor documente istorice, prețurile au crescut exagerat la acea vreme, în special la produsele alimentare precum: pâinea, carnea şi legumele.
Citește și: Când vor putea trăi oamenii pe Planeta Roșie? Elon Musk a făcut deja planurile de colonizare
Legea marțială din Coreea de Sud a fost ridicată
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat marți legea marțială pentru a contracara „forțele anti-statale” din rândul Parlamentului. La câteva ore distanță, acesta a anunțat că o va ridica, în urma presiunilor propriului partid și votului Parlamentului.
Constituția Coreei de Sud spune că președintele este cel care poate declara legea marțială atunci când se consideră necesar pentru a face față unei amenințări militare sau pentru a menține siguranța și ordinea publică prin mobilizarea forțelor militare.
„Pentru a apăra Coreea de Sud liberală de ameninţări reprezentate de către forţele comuniste nord-coreene şi eliminarea elementelor antistatale (…), declar legea marţială de urgenţă”, a anunţat Yoon Suk Yeol.
La scurt timp, sute de oameni s-au strâns în afara Adunării Naționale a Coreei de Sud, pentru a protesta împotriva deciziei, chiar dacă riscau să fie arestați. Mai mult decât atât, Parlamentul Coreei de Sud a adoptat de urgență moțiune prin care s-a cerut ridicarea legii marțiale declarate de președintele Yoon Suk Yeol, potrivit hotnews.ro.