Tu ai încerca roșii cu gust de zmeură? Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău au aclimatizat soiul, care s-a adaptat extrem de repede condițiilor de la noi, scrie ProTv.

Curiozități despre aceste roșii cu gust de zmeură. Gustul e divin

„Matilda” crește foarte repede și nu are nevoie nici de apă atât de multă, precum roșiile obișnuite. Roșia cu țepi, așa cum mai e ea cunoscută a fost adusă tocmai din Peru, unii fiind sceptici la gustul ei.

„Acesta vedeți că a ajuns la un metru și jumătate înălțime, planta poate ajunge la doi metri, iar dincoace, cultura a fost compromisă aproape în totalitate”, a spus un cercetător pentru sursa citată mai sus.

Nu este singura anomalie care va apărea în tarabe, deoarece și alte fructe și legume au mai fost aclimatizate la noi în țară. Unele vor avea cel mai probabil succes, deoarece mulți sunt curioși să încerce și altceva.

Tu ai încerca pepenii cu gust de înghețată de vanilie?

Spre exemplu, pepenele cu gust de înghețată poate va fi pe placul românilor care adoră fructele exotice. Kajari melon este foarte dulce și are o savoare aparte, scrie Cotidianul.

„Este deosebit de parfumat, gustul este inegalabil, are o uşoară aromă de miere, când este copt chiar un gust similar cu cel al îngheţatei de vanilie, dar foarte dulce şi cu pulpa puţin crocantă, dar şi suculentă. Are o formă frumoasă, este rotund şi poate fi folosit şi ca un odorizant natural, parfumează foarte frumos încăperea. La început este verde, apoi se transformă într-un roşu cărămiziu. Credem în acest soi, de aceea i-am făcut şi documentaţia în vederea omologării”, a explicat un cercetător pentru sursa menționată.

Imagine reprezentativă pentru un pepene cu gust de înghețată. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

O altă tânără din Călărași s-a încumetat să cultive 17 soiuri de roșii, printre ele numărându-se “roşia- ananas”, roşia “cu dungi de ciocolată”, “roşia violet”, “portocala”, “zebra verde” sau “roşia-mandarină”. Victoria este încrezătoare și spune că toate sunt foarte zemoase, iar lumea e interesată să le guste.

Seceta a făcut ravagii în România, spre disperarea fermierilor care nu știu cum să mai procedeze. Conform Observatorului European al Secetei,  70% din suprafața țării se află în situație critică din cauza temperaturilor record.