Tu știai că bebelușii născuți iarna merg de-a bușilea mai repede decât cei născuți vara? Ai crede că sunt doar vorbe din popor, însă specialiștii au studiat procesul de dezvoltare al bebelușilor și au demonstrat contrariul. Iată cum este posibil acest lucru și ce explicații au cercetătorii!

Știai că bebelușii născuți iarna merg de-a bușilea mai repede?

Bebelușii sunt plini de surprize și sunt extrem de diferiți unul de celălalt, însă sunt foarte mulți factori care influențează aceste diferențe. Unul dintre factori este anotimpul în care aceștia sunt născuți.

Un studiu realizat, acum ceva ani, de niște oameni de știință din Israel a demonstrat că bebelușii născuți iarna merg de-a bușilea mai repede decât cei născuți pe timpul verii. Se pare că sezonul în care sunt născuți influențează dezvoltarea motorie în primul an de viață.

bebelus, mers, anotimp
Bebeluș care merge de-a bușilea                                                                                   Sursă: Fotografie generată de DALL-E

Cercetătorii au urmărit 47 de bebeluși și i-au împărțit în două grupuri, 31 de copii născuți iarna și 16 copii născuți vara. Aceștia au fost ținuți sub observație în propria casă până când au împlinit 7 luni.

După zile la rând în care au urmărit parcursul lor, oamenii de știință au constatat că cei care făceau parte din primul grup au început să se târască pe burtă la 30 de săptămâni, în timp ce ceilalți au început cu 5 săptămâni mai târziu, mai exact la 35 de săptămâni de viață.

Greșeli care pot afecta dezvoltarea motorie a copiilor

După ce bebelușii încep să facă primii pași, părinții fac o greșeală care i-ar putea costa grav. Ei bine, aceștia încearcă să îi susțină în timpul mersului, atât de mână, cât și cu hamul sau chiar cu un premergător.

Premergătorul a fost interzis deja în foarte multe țări europene din cauza riscurilor asociate cum ar fi sufocare, displazie, luxație de șold, mersul pe vârfuri, dar și întârzierea mersului independent. Chiar dacă mulți părinți au impresia că acest premergător îi ajută pe copii, realitatea este total alta.