Uniunea Europeană pregătește noi schimbări pentru statele membre, în ceea ce privește reciclarea și utilizarea produselor. Iată ce se poate întâmpla cu sistemul SGR!

Sistemul SGR s-ar putea schimba

O nouă directivă europeană va obliga statele membre să găsească soluții speciale pentru reciclarea și reutilizarea produselor, în următorii ani. Una dintre cele mai importante schimbări constă în introducerea ambalajelor reutilizabile.

Potrivit acestei propuneri, europenii vor avea posibilitatea de a achiziționa produse alimentare și non-alimentare în ambalaje care pot fi reumplute, din 2030. O astfel de regulă se va aplica atât băuturilor, cât și alimentelor și detergenților pentru vase sau a săpunului lichid.

Uniunea Europeană propune ca magazinele mai mari de 400 de mp să amenajeze cel puțin 10% din spațiu pentru locuri de reumplere, unde clienții vor putea folosi propriile ambalaje.

Citește și: De ce au sticlele cu apă termen de expirare? Răspunsul pe care multe persoane îl așteptau

Ca măsură specifică pentru prevenirea generării de deșeuri de ambalaje, statele membre trebuie să sprijine activ soluțiile de reutilizare și reumplere. Acestea trebuie să susțină implementarea unor sisteme de reutilizare și reumplere și să monitorizeze modul în care funcționează aceste sisteme, asigurând respectarea standardelor de igienă.”, se arată în Regulamentul European.

Sistemul SGR s-ar putea schimba
Sticle reutilizabile, în bucătărie. Imagine generată de IA/DALL-E

Ce se întâmplă cu garanția de 50 de bani?

Odată cu noile reglementări, centrele de reciclare vor avea parte de unele modificări. Introducerea ambalajelor reutilizabile va duce treptat la eliminarea garanției de 50 de bani, deoarece sticlele vor putea fi reumplute. Fiecare țară europeană va trebui să își îmbunătățească propriul sistem SGR pentru a include ambalajele speciale.

„Statele membre sunt încurajate să ia și alte măsuri, cum ar fi instituirea unor sisteme de garanție-returnare care să acopere formatele de ambalaje reutilizabile, utilizarea de stimulente economice sau stabilirea de cerințe pentru distribuitorii finali de a pune la dispoziție un anumit procent din alte produse decât cele care fac obiectul obiectivelor de reutilizare și de reumplere în ambalaje reutilizabile sau prin reumplere, cu condiția ca aceste cerințe să nu conducă la fragmentarea pieței unice și la crearea de bariere în calea comerțului.”, se arată în documentul de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1020 și a Drectivei (UE) 2019/904 și de abrogare a Directivei 94/62/CE – 2023 (nr. 108), potrivit gandul.ro.