Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Această sărbătoare este celebrată în fiecare an pe data de 15 august, iar foarte multe persoane își serbează ziua de naștere. Ei bine, întotdeauna a existat o confuzie dacă se spune sau nu „La mulți ani!” în această zi. Iată care este adevărul!

Se spune sau nu „La mulți ani!” pe 15 august?

Această sărbătoare are o semnificație destul de profundă, iar accentul este pus pe spiritualitate și rugăciune. În niciun caz, pe bucurie și celebrare. Ziua de 15 august nu este asociată cu urările de „La mulți ani!”, iar preoții chiar recomandă să nu facem acest lucru. Majoritatea oamenilor bisericii ne sugerează să respectăm solemnitatea evenimentului.

Dacă totuși aveți în cercul vostru sau în familie persoane pe care le cheamă Maria, Marius, Marian etc, le puteți face urări pe 8 septembrie. Pe data de 8 se serbează Nașterea Maicii Domnului. Această zi este într-adevăr o zi de bucurie și de speranță.

Așadar, pentru cei care aveau dileme legate de aceste două zile, este bine să știți că pe data de 15 august nu se urează „La mulți ani!”, ci doar pe data de 8 septembrie.

sarbatoare, 15 august, sfanta maria
Adormirea Maicii Domnului Sursă: fotografie generată de DALL-E

Ce rugăciune puteți rosti pe 15 august?

Rugăciunea este foarte importantă în ziua Adormirii Maicii Domnului. Credincioșii sunt încurajați de mai marii bisericii să se roage. Puteți face rugăciuni pentru iertarea păcatelor, pentru sănătate, dar și pentru ocrotirea oferită de Fecioara Maria. Iată o rugăciune pe care o poți spune în această zi specială!

„Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, pururea Fecioară, Maica lui Hristos, ocrotitoarea celor smeriți și îndurerată mijlocitoare către Fiul Tău, primește rugăciunile noastre și mijlocește pentru sufletele noastre. În această zi de aducere aminte a Adormirii tale, te rugăm să ne fii alături, să ne păzești de toate relele și să ne conduci pe calea mântuirii. Amin.”