Primăria Capitalei propune un nou proiect care conține o serie de măsuri pentru reducerea zgomotului din oraș. Dacă va fi adoptat, viteza maximă permisă în București se va modifica. Iată despre ce este vorba!
Se modifică viteza maximă în București
Din cauza nivelului ridicat de zgomot provocat de traficul rutier din București, primăria dorește să implementeze măsuri stricte pentru șoferi, astfel încât să diminueze poluarea fonică, spre binele locuitorilor.
Una dintre soluțiile propuse prevede limitarea vitezei la 30 km/h pe anumite artere, în special pe bulevardele centrale, acolo unde zgomotul depășește 80 de decibeli, zilnic. De asemenea, vor fi instalate limitatoare de viteză, iar șoferii care turează motoarele noaptea vor fi sancționați.
Potrivit autorităților, scăderea vitezei maxime de circulație de la 50 la 30 km/h ar putea reduce poluarea fonică, cu aproximativ 10 decibeli.
„Unde este posibil, recomandarea ar fi să încercăm implementarea trecerilor supraînălțate, iar unde nu este posibil să vedem care este impactul scăderii vitezei maxime de circulație”, a declarat Bogdan Sabo, consilier general al Primăriei Capitalei.
Dacă proiectul va fi adoptat, Primăria Capitalei va achiziționa aparate speciale de măsurare a zgomotului, care vor fi utilizate de Poliția Capitalei pentru sancționarea celor care nu respectă noile reguli.
„Toate intersecțiile principale ale tuturor căilor principale de acces de trafic din București sunt cu nivel peste limita de 70 de decibeli pe timp de zi și 60 pe timp de noapte.
Sunt limitele prevăzute în legislația europeană peste care autoritățile au recomandarea să ia măsuri”, a explicat George Tache, director general al unei firme de măsurători.

Viteza maximă redusă pe Calea Victoriei
Începând cu data de 4 aprilie 2025, autoritățile au implementat reducerea vitezei la 30 km/h pe Calea Victoriei din București și au fost instalate indicatoare rutiere pentru limitare. Iată care sunt argumentele acestei măsuri adoptate de curând, potrivit Brigăzii Rutiere:
- creșterea siguranței participanților la traficul rutier, în special a categoriilor vulnerabile reprezentate de pietoni și utilizatori de biciclete/trotinete electrice;
- prevenirea accidentelor rutiere și limitarea consecințelor acestora;
Citește și: Atenție șoferi! Autoritățile au emis noi restricții de circulație pe Valea Oltului
- reducerea poluării fonice;
- numărul sesizărilor înregistrate la nivelul Brigăzii Rutiere privind nerespectarea prevederilor legislației rutiere în vigoare;
- caracterul de promenadă al zonei;
- modelele de bună practică oferite de măsurile similare adoptate la nivel european.