Sfântul Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei este prăznuit în prima zi a anului. Este sărbătoare mare pe 1 ianuarie 2025, notată în calendarul ortodox cu cruce roșie!

Sărbătoare 1 ianuarie 2025

Conform calendarului ortodox, în fiecare an, pe data de 1 ianuarie, biserica amintește de Sfântul Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, dar și de mama sa, Sfânta Emilia. Este prima zi de sărbătoare cu cruce roșie, din 2025.

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, s-a născut în jurul anului 329, în Pont, într-o familie numeroasă, iubitoare de Dumnezeu. A avut 9 frați și surori, iar 5 dintre ei sunt pomeniți ca sfinți în calendarul ortodox, precum și părinții lor, Vasile și Emilia.

Sfântul Vasile a studiat la Cezareea Capadociei, la Constantinopol și Atena, apoi, în anul 356 s-a întors în satul natal unde a devenit profesor de retorică.

Pe parcursul vieții, a vizitat mai multe lăcașuri sfinte din Egipt, Siria, Palestina și Mesopotamia, apoi a ales să înființeze o mănăstire pe malul Iris-ului.

Sfântul Vasile a fost ales Arhiepiscop al Cezarei în anul 370. A luptat cu mult curaj pentru apărarea Dogmei Sfintei Treimi și a ajutat mulți sărmani și bolnavi de-a lungul timpului.

Sfântul Vasile cel Mare a trecut la cele veșnice pe data de 1 ianuarie 379, în Cezareea Capadociei. În prezent, Moaștele sale se regăsesc în mai multe locuri din lume.

Citește și: Calendar ortodox ianuarie 2025: care sunt sărbătorile cu cruce roșie

Capul Sfântului Ierarh Vasile cel Mare este așezat la loc de cinste în Mănăstirea Marea Lavră – Muntele Athos. Mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare este în sala de întâlnire a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei.

De asemenea, părticele din Sfintele Moaște sunt păstrate și în București la Mănăstirea Mihai Vodă, Biserica Stavropoleos, Biserica Rusă, dar și la Biserica Paraclisului Patriarhiei.

Sărbătoare 1 ianuarie 2025
Biserică ortodoxă, în zi de sărbătoare. Imagine generată de IA/DALL-E

Cine își serbează onomastica pe 1 ianuarie?

Numele „Vasile”provine din grecescul basileios, care la rândul lui stă în legătura cu basileos, „rege”, „împarat”, „bazileu”.

Datorită semnificației, numele este legat de termenul „biserică”, de la cuvântul „basilike”, care inițial însemna edificiu public ridicat pe cheltuiala imperială, loc de adunare, de judecată sau bursă comercială, conform pravila.com.

Numele de Vasile este unul dintre cele mai întâlnite în România, fiind prezent de mii de ani pe teritoriul țării noastre. Potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor (MAI), aproape 600.000 de români își serbează onomastica pe 1 ianuarie.

478.715 se numesc Vasile, 20.000 poartă numele Vasilică, iar alți peste 1.100 au numele Silică, Sile, Vasi sau Sică.

De asemenea, 83.000 de femei poartă numele Vasilica, alte 1.800 pe cel de Vasilca, peste 900 se numesc Sica, iar 528, Vasila.