Voucherele pentru alimente se vor acorda și în 2025, însă banii vor fi mai puțini. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a explicat cum vor fi distribuite.

Voucherele pentru alimente în 2025

Românii din categoriile vulnerabile beneficiază de ajutor financiar din partea statului, datorită programului Operațional de Incluziune și Demnitate Socială. Din cauza restricțiilor bugetare de anul acesta, oamenii vor primi doar două vouchere pentru alimente, în valoare de 250 de lei fiecare.

„Sunt prevăzute în buget. Anul trecut am avut șase rate, șase vouchere pe care le-am acordat sub formă de vouchere pentru alimente, în valoare de 250 lei/voucher, dar începând cu anul 2025, periodicitatea acordării voucherelor se schimbă de la două luni la trei luni.

Practic, vom avea două vouchere de alimente acordate, în valoare de câte 250 lei, și pachete de alimente, de asemenea două, în valoare de 125 lei. Acordăm pentru 2.800.000 de beneficiari.

Și, sigur, cu noile restricții pe care le avem din punct de vedere bugetar, vom încerca, după discuția cu Comisia Europeană, să asigurăm inclusiv relocarea de fonduri europene în cadrul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială, pentru ca resursa aceasta să fie asigurată pentru beneficiari.”, a menționat Marcel Boloș, pentru agerpres.ro.

În 2024, beneficiarii au primit pe carurile sociale 1.500 de lei, distribuiți în șase tranșe egale, de 250 de lei.

Vouchere pentru alimente
Coș cu alimente. Imagine generată de IA/DALL-E

Cine beneficiază de vouchere pentru alimente?

Voucherele pentru alimente și mese calde vor ajunge anul acesta la 2.800.000 de persoane din categoriile vulnerabile. Potrivit programului implementat, beneficiază de acest ajutor următoarele categorii:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale;
  • persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu;
  • familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare, potivit mmuncii.ro.
  • persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Citește și: Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță în 2025? În ce condiții se vor acorda

Fiecare voucher are o valabilitate de 12 luni și nu poate fi folosit pentru a plăti băuturi alcoolice sau tutun. În caz contrar, persoana riscă să fie amendată și va pierde dreptul la acest ajutor financiar.