Iată câteva rețete pentru Postul Crăciunului care te vor ajuta să alegi o mâncare delicioasă pentru mese, fără a folosi alimentele de origine animală! Obține un preparat rapid și sănătos!

Rețete pentru postul Crăciunului 2024

În fiecare an, postul Crăciunului are o perioadă de 40 de zile, în care credincioșii renunță la consumul de lactate, ouă și carne. Am pregătit câteva rețete de post, care vă vor ajuta să aveți o alimentație sănătoasă și echilibrată.

1. Ardei umpluți cu legume și orez

Ingrediente

  • 5-6 ardei grași,
  • 150 g orez cu bob rotund,
  • 2 cepe,
  • 2 linguri de ulei,
  • sare, piper, cimbru uscat,
  • 1 morcov,
  • 1 dovlecel mic,
  • 150 g ciuperci proaspete,
  • 1 ardei kapia,
  • pătrunjel, mărar,
  • 500 ml suc de roșii.

Mod de preparare

  • Spălați bine ardeii grași, apoi îndepărtați cotoarele și semințele.
  • Curățați celelalte legume, apoi le tocați mărunt. Ciupercile pot fi tăiate felii sau sferturi, în funcție de dimensiune.
  • Puneți ceapa la călit într-o tigaie mai adâncă, cu ulei, cu puțină sare. Adăugați morcovul ras și continuăm călirea alte 2 minute, fără capac.
  • Puneți ciupercile și așteptați ca acestea să-și lase apa. Adăugați dovlecelul, apoi ardeiul kapia, sare și piper după gust.
  • Luați de pe foc și lăsați la răcit câteva minute.
  • Adăugați orezul, apoi pătrunjel și mărar verde.
  • Amestecați bine compoziția, apoi umpleți ardeii și îi așezați într-o cratiță potrivită.
  • Adăugați sucul de roșii, sare și piper după gust. Dacă nu vor fi acoperiți de lichid, puteți adăuga apă.
  • Lăsați cratița la foc mediu, cu un capac, aproximativ 40 – 50 de minute. Dacă alegeți să îi gătiți la cuptor, setați-l la 200 de grade Celsius, pentru o oră.
Ardei umpluți de post
Ardei umpluți, pentru postul Crăciunului. Imagine generată de IA/DALL-E

2. Musaca de post cu legume

Ingrediente:

  • 200 g de Vinete
  • 500 g Cartofi
  • 2 cepe
  • 1 ardei gras
  • 3 roșii
  • 500 g sos de roșii
  • 300 g de orez
  • Ulei de măsline
  • Sare și piper
  • Condimente (busuioc, oregano, cimbru).

Mod de preparare:

  • Curățați și spălați legumele cu atenție
  • Tăiați legumele cubulețe și așezați-le într-o tavă cu puțin ulei de măsline și condimente. Lăsați-le la cuptor pentru 20 de minute.
  • Căliți ceapa și adăugați orezul, apoi mestecați câteva minute.
  • Într-un vas termorezistent, așezați un strat de legume, unul de orez și adăugați sos de roșii. Repetați straturile.
  • Lăsați preparatul în cuptor până se rumenește.

Citește și: Cea mai delicioasă ciorbă de dovlecei. Este rețeta perfectă pentru postul Crăciunului

3. Sarmale cu orez și ciuperci

Ingrediente:

  • 500 g varză murată
  • 200 g orez
  • 200 g ciuperci
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 1 morcov
  • 2 linguri ulei
  • 500 g de sos de roșii
  • Sare, piper, foi de dafin.

Mod de preparare:

  • Pregătiți frunzele de varză pentru sarmale.
  • Curățați și spălați legumele, apoi tocați mărunt.
  • Căliți orezul cu puțin ulei până devine transparent.
  • Adăugați ciupercile tăiate felii, ceapa și usturoiul tocate, morcovul și condimentați după gust.
  • După ce ați amestecat bine compoziția, umpleți foile de varză.
  • Așezați sarmalele de post într-o oală încăpătoare, pe un pat de varză tocată.
  • Adăugați sosul de roșii, foi de dafin și opțional, o crenguță de cimbru proaspăt sau uscat.
  • Completați cu apă, până când sarmalele sunt acoperite.
  • Lăsați sarmalele de post să fiarbă la foc mic. După aproximativ 50 de minute, verificați dacă varza este fiartă sau le mai lăsați pe aragaz.
  • Adăugați apă la nevoie.

Citește și: Cea mai inedită rețetă de pâine. Este extrem de sănătoasă

4. Salată de quinoa cu legume și avocado

Ingrediente:

  • 300 g quinoa
  • 1 castravete
  • 1 roșie
  • 1 avocado
  • 1 ceapă roșie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Suc de lămâie
  • Sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  • Spălați bine quinoa, apoi o fierbeți aproximativ 15 minute.
  • Tăiați castravetele, roșia, avocado și ceapa cubulețe.
  • Amestecați quinoa răcită cu legumele tăiate.
  • Preparați un dressing din ulei de măsline, suc de lămâie, sare și piper.
  • Adăugați dressing în salată, după gust.