În Săptămâna Mare gospodinele încep pregătirile pentru una dintre cele mai mari sărbători din calendar: Învierea Domnului. Descoperă două rețete de Pască pentru masa de Paște, pe care le poți face cu doar câteva ingrediente!
1. Pască fără aluat pentru masa de Paște
Ingrediente
- 1 kilogram brânză de vaci
- 200 g zahăr
- 4 ouă
- 60 g făină de grâu sau griș
- esență de lămâie
- esență de vanilie
- stafide aurii
- un praf de sare.
Cum se prepară Pasca fără aluat
Pentru început separăm albușurile de gălbenușuri și le mixăm bine, cu un praf se sare. Când obținem o spumă densă, se încorporează zahărul și se amestecă până va fi mai tare.
Apoi se pune brânza de vaci într-un bol și se amestecă bine cu gălbenușurile, esențele, făina sau grișul. Când compoziția este omogenă, se pun stafidele, apoi se amestecă încet cu bezeaua obținută, astel încât să rămână aerată.
Într-o tavă pentru prăjituri, cu margine detașabilă, se pune hârtie de copt și se toarnă compoziția pentru pască. Punem tava în cuptorul preîncălzit și lăsăm la copt, pentru aproximativ 60 de minute, la 170 de grade.
Când pasca devine aurie, se oprește cuptorul și se deschide ușa acestuia. Atunci când preparatul s-a mai răcit, se scoate din cuptor și se lasă pe masă. La final, așezăm pasca pe un platou și presărăm zahăr pudră sau cacao deasupra.

2. Pască pentru Paște cu aluat
Ingrediente pentru aluat
- 500 g făină
- 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)
- 200 ml lapte cald
- 100 g zahăr
- 2 ouă
- 100 g unt topit
- Coajă rasă de lămâie sau cuburi mici
- Un praf de sare
- Esență de vanilie.
Ingrediente pentru umplutură
- 500 g brânză dulce
- 150 g zahăr
- 2 ouă
- 2 linguri griș
- 100 g stafide înmuiate în rom
- 1 plic zahăr vanilat.
Citește și: Când se vopsesc ouă pentru masa de Paște? Tradiții și superstiții românești
Mod de preparare
Pentru aluat, se dizolvă drojdia în puțin lapte călduț cu o linguriță de zahăr și 1 lingură de făină. Se lasă 10-15 minute să crească.
Într-un bol mare, se amestecă făina, sarea, zahărul, ouăle, coaja de lămâie și maiaua activată. Se adaugă treptat laptele cald și untul topit, frământând până obții un aluat elastic. Se acoperă și se lasă la dospit, până își dublează volumul.
Într-un bol se amestecă brânza dulce cu zahărul, ouăle, grișul, zahărul vanilat și stafidele. Se ia 2/3 din aluat și se întinde într-o formă rotundă tapetată cu hârtie de copt, acoperind și marginile.
Din restul de aluat se face o împletitură care se așază pe marginea formei. Se toarnă umplutura de brânză în mijloc și se nivelează. Pasca se coace în cuptor preîncălzit la 180°C timp de 50 – 60 de minute, până se rumenește și trece testul cu scobitoarea.