Chiar dacă mai sunt câteva zile până la cea mai mare sărbătoare din an, iar pe „lista neagră” a lui Putin a ajuns chiar Moș Crăciun. Este deja cunoscut faptul că liderul de la Kremlin duce o luptă acerbă cu toate valorile și simbolurile occidentale. Iată despre ce este vorba!
De ce ar putea fi interzis Moș Crăciun în Rusia?
Rusia vrea să îl interzică pe Moș Crăciun deoarece este considerat un „agent stăin”, care subminează cultura rusă. Vitaly Borodin, șeful Proiectului Federal pentru Securitate și Anticorupție susține că Moș Crăciun este promovat de companii străine, precum Coca-Cola sau Father Christmas Ltd, care dețin mărci comerciale asociate cu Santa Claus, Father Christmas și Cyber Santa.
Acesta propune ca Moș Crăciun să fie înlocuit cu Moș Gerilă, pentru a respecta tradițiile rusești. Mai mult decât atât, Borodin susține că tradiția cadourilor de Crăciun este una care contravine culturii ruse, deoarece Ded Moroz nu dădea niciun fel de cadou copiilor.
„Moș Crăciun nu doar că reprezintă o figură comercială occidentală, dar este și un simbol folosit pentru a înlocui tradițiile naționale rusești. Ded Moroz este simbolul nostru tradițional, nu avem nevoie de alte imagini de import”, ar fi declarat Borodin, potrivit Uawire.com.
Citește și: Cât costă o vacanță în Laponia în 2024? Atracții turistice în satul lui Moș Crăciun
Cu toate acestea, Moș Crăciun nu poate fi declarat agent străin, deoarece este doar un personaj folcloric, care nu are cum să fie considerat și catalogat astfel. Agenți străini pot fi cei care, de exemplu, primesc bani din Occident și care desfășoară anumite proiecte în Rusia.
Cine este Moș Gerilă?
Moș Gerilă este un personaj din tradițiile rusești, cu origini pre-creștine. Ded Moroz, așa cum este numit, vine cu daruri în noaptea de 31 decembrie, însoțit de nepoata sa, Snegurochka.
Tradiția lui Ded Moroz este răspândită mai ales în țările slave de est și este o parte semnificativă a culturii ruse. La începutul erei sovietice, autoritățile comuniste au interzis Ded Moroz însă interdicția a fost ridicată la scurt timp și epersonajul a devenit o parte semnificativă a culturii sovietice.
Citește și: Ce semnificație au culorile Crăciunului? Roșu, verde și auriu sunt nelipsite de sărbători
Moș Gerilă poartă o haină de blană până la călcâi, în roșu sau albastru, o pălărie de blană semi-rotunde și valenki pe picioare. Are o barbă albă lungă. Merge cu un băț magic lung. Tradiția copiilor de a scrie scrisori către Ded Moroz este cunoscută încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Potrivit wikipedia.org, Ded Moroz vine întotdeauna însoțit de nepoata sa, Snegurochka.
Moș Gerilă a fost introdus și în România, în perioada comunismului. Sărbătorile de Crăciun s-au transformat în Sărbători de iarnă, iar bradul de Crăciun a devenit Pom de iarnă. Sărbătorile începeau după 27 decembrie, dup Nașterea Domnului. Moș Gerilă venea în ultimele nopți din an, 30 sau 31 decembrie.