Angajații din învățământ nu mai primesc bani pentru transport în 2025, din partea statului. Suspendarea decontării navetei nu este singura veste proastă pentru profesori!
Fără bani de transport în 2025 pentru profesori
Ordonanța de urgență care cuprinde mai multe măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, va afecta și angajații din învățământ. Actul a fost adoptat fără modificări pe 30 decembrie 2024 și va intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.
Potrivit ordonanței trenuleț, se suspendă aplicarea unui punct din legea educației 198/2023 prin care elimină din finanțarea de bază a costurilor pentru naveta personalului didactic și angajaților școlii.
„Articolului 139, alineatul 3, litera d): „Finanțarea de bază se asigură din bugetul de stat, pentru următoarele articole de cheltuieli, în funcție de care se calculează costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, după cum urmează: d) cheltuieli de transport pentru personalul din învățământul preuniversitar care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială unde are postul”, se arată în actul normativ.
Consiliul Economic și Social menționează în avizul negativ, consultativ, acordat proiectului de OUG faptul că: „În prezent, primăriile refuză decontarea navetei personalului din învăţământ. Menționăm că, de la apariția Legii Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023, personalul din învățământ nu mai beneficiază de decontarea navetei, deoarece articolul a fost prorogat în fiecare an, dar nu s-au transmis precizări clare primăriilor pentru decontare“, scrie edupedu.ro.
Ce prevede Ordonanța trenuleț pentru sistemul de învățământ în 2025?
Salariile sunt înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024, deși grilele care prevăd o creștere a salariilor în Educație cu 50% au fost trimise la Ministerul Muncii, conform Ministerului Educației.
Concursul național de Titularizare și angajările din Învățământ sunt blocate în 2025, cu excepția posturilor unice, cu atribuții care nu pot fi acoperite de personalul existent.
Primele de carieră didactică și primele de carieră profesională pentru angajații din învățământ nu vor fi acordate decât dacă guvernul va reuși „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile.
Tichetele sociale pentru sprijin educațional, în valoare de 500 de lei, acordate preșcolarilor și elevilor dezavantajați pentru achiziția de rechizite, cursuri sau cărți, ar putea fi suspendate și ele în 2025.
Citește și: Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță în 2025? În ce condiții se vor acorda
Reducerile pentru transportul studenților vor fi acordate doar pe rutele domiciliu-facultate și doar în orașele în care studenții studiază.
Ordonanța trenuleț prevede ca masa caldă pentru elevi să fie oferită doar în limita sumei de 1,1 miliarde lei.
Înființarea Centrului Național pentru Educație Incluzivă, prevăzută de legea educației, este amânată.
Profesorii care coordonează implementarea proiectelor nu pot fi plătiți suplimentar, nu pot fi remunerați din banii din proiect și nici recompensați cu reducerea normei didactice, prevăzută de lege.
Bursele pentru elevi cât și pentru studenți, vor rămâne la fel ca în 2024.
Voucherele pentru elevii cu CES – cerințe educaționale speciale – sunt amânate până în septembrie 2026.