Prăjitura Deșteaptă. Este o prăjitură specială care se prepară fără cremă, dar care se transformă atunci când este în cuptor. Iată care sunt ingredientele pentru ea, dar și care este trucul care te va ajuta să iasă impecabilă. Toți cei dragi o vor adora.

Prăjitura Deșteaptă

Pentru această prăjitură se face un amestec ca și pentru un chec, dar când e gata și se scoate din cuptor prăjitura arată ca una cu cremă de lapte. Explicația este aceea că, punând mai mult lapte în compoziție, acesta se va lăsa la fundul tăvii, însă în combinație cu ouăle, se va închega obținând o consistență și o textură plăcută, a unei creme mai dense.

Ingrediente:

  • 10 ouă
  • 250 g făină albă
  • 250 g unt (80% grăsime e ideal) sau margarină
  • 250 g zahar pudră
  • 1 litru lapte cu minim 3,5% grăsime
  • 1 praf de sare
  • 1 plic zahăr vanilat

Aromele sunt la alegerea fiecărei gospodine: fie coaja de la o lămâie sau o fiolă de esență de vanilie sau orice altă aromă. Se pot pune și 50 de grame de cacao, pentru a obține o prăjitură cu cremă de ciocolată delicioasă. Dar, aici, e nevoie și o tabletă de ciocolată topită în aluat.

prajitura, desteapta, reteta
Prăjitura Deșteaptă Sursă: fotografie generată de DALL-E

Cum se prepară?

Întâi separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le lăsăm un pic la frigider, câtă vreme ne ocupăm de gălbenușuri.

Pe acestea din urmă le amestecăm cu jumătate din cantitatea de zahăr, zahărul vanilat și aromele și le batem bine cu mixerul, câteva minute până devin cremoase și se deschid la culoare. Apoi adăugăm untul moale (sau topit și răcit) și mai mixăm până se omogenizează.

Adăugăm, apoi, alternând, jumătate din făină și laptele. Punem câte o lingură două de făină și puțin lapte, pe rând, până se încorporează. Vom avea o compoziție ceva mai lichidă. Acum ne ocupăm de albușuri. Le batem bine la mixer cu un praf de sare până când se formează o spumă, apoi se pune restul de zahăr și se mixează din nou, până se obține o spumă tare.

Se adaugă, apoi, pe rând restul de făină și se amestecă mereu, până se omogenizează. Când combinăm cele două compoziții să le amestecăm încet cu o spatulă, pentru a nu sparge bulele de aer din aluat. Va trebui să obținem un aluat de consistența smântânii. Se dă la cuptorul încins la 180 de grade, dar atenție, încercați să folosiți o tavă cu margini înalte, pentru mai multă siguranță.

Lăsați la cuptor aproximativ 50 de minute, apoi o scoateți din cuptor și lăsați-o la răcit. Este perfectă după ce a stat câteva ore sau peste noapte la frigider și se pudrează cu zahăr praf, explică G4Food.