În fiecare an, pe data de 9 martie, gospodinele pregătesc mucenici, un desert tradițional cu nucă, miere, coajă de lămâie și lămâie. Iată o rețetă de mucenici muntenești fierți, ca la mama acasă!
Mucenici muntenești fierți
Pe data de 9 martie creștinii ortodocși îi cinstesc pe Sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Una dintre tradițiile respectate în această zi este prepararea mucenicilor, în amintirea celor 40 de soldați care au fost forțați să intre în râul înghețat, pentru a renunța la credința în Dumnezeu.
Mucenicii sunt de două feluri. Cei muntenești sunt în formă de cifra 8 și de dimensiuni mici, care se fierb cu nucă, zahăr și diferite arome, și cei moldovenești, modelați din cocă de cozonac, copți la cuptor, apoi însiropați cu miere cu nucă măcinată presărată deasupra.
Pentru a prepara mucenici muntenești fierți de la zero, ai nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru mucenici:
- 300 ml apă,
- 500 de grame de făină albă,
- un praf de sare.
Pentru zeamă:
- 3 litri apă,
- 300 de grame zahăr,
- coajă de lămâie,
- 300 de grame de nucă măcinată,
- scorțișoară,
- păstăie de vanilie.

Cum preparăm mucenici muntenești?
Pentru o rețetă ca la mama acasă, este important să ținem cont de toate ingredientele de care avem nevoie pentru a prepara cei mai gustoși mucenici. Mai întâi, este important să modelăm mucenicii cu o zi înainte de fierbere, dacă nu îi cumpărăm de la magazin.
Se amestecă apa cu făina și praful de sare, până obținem un aluat omogen. Apoi, modelăm mucenicii în formă de cifra 8, în funcție de dimensiunea dorită. Pentru a termina mai repede, putem folosi o formă specială.
Mucenicii se pun la uscat în cuptor, la temperatură mică, apoi se lasă la temperatura camerei până a doua zi. Dimineața, punem apa la fiert într-o oală încăpătoare.
Adăugăm nuca, un praf de sare și coaja de lămâie. Când compoziția fierbe, adăugăm mucenicii modelați sau cumpărați și lăsăm la foc mic. Este bine să mestecăm cu grijă în oală, dacă trebuie, pentru a nu strica mucenicii.
Citește și: Mucenici Dubai. Rețeta care va face furori primăvara aceasta
Când mucenicii se ridică la suprafață înseamnă cu sunt fierți. La final adăugăm zahărul, scorțișoara și vanilia. Dacă preferi alte arome, poți încerca să adaptezi gustul lor.
În unele zone, gospodinele adaugă puțină făină în timpul fierberii, pentru a obține o zeamă consistentă. De asemenea, se poate adăuga nucă măcinată și scorțișoară, dacă mai este nevoie.