Mii de persoane pot beneficia de cadastru gratuit în 2025! Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează gratuit lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, pe o suprafață de peste 5,9 milioane de hectare!
Cadastru gratuit pentru proprietari
Potrivit unui anunț oficial, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează, gratuit pentru cetățeni, lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, pe o suprafață de peste 5,9 milioane de hectare, din 1.584 de UAT-uri.
Finanțarea proiectului este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), din fonduri europene nerambursabile, dar și din bugetele primăriilor.
ANCPI a finalizat lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregii localități, în 315 UAT-uri, precum și în peste 31.808 sectoare cadastrale, cu o suprafață de peste 7,3 milioane de hectare.
În luna martie au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor, cu fonduri europene, în 11 comune. Au fost incluse 187 de localități cu peste 2,2 milioane de imobile sunt cadastrate prin Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”.
În prezent, se desfășoară lucrări de cadastru la nivelul întregului UAT în 490 de comune, dintre care 456 beneficiază de fonduri europene, potrivit ancpi.ro.

Cum poți beneficia de cadastru gratuit?
Programul Național de Cadastru și Carte Funciară are ca scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor terenurilor și clădirilor din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.
Citește și: Vești bune pentru proprietarii de imobile! Ce taxe sunt eliminate din 7 aprilie
Persoanele care vor să beneficieze de cadastru gratuit trebuie să prezinte la primăria de care aparțin următoarele documente:
- titlul de proprietate,
- certificatul de moștenitor,
- hotărâre judecătorească,
- act de vânzare-cumpărare sau orice act care atestă proprietatea ca fiind personală;
- cărțile de identitate ale celor înscriși în actul de proprietate;
- documentație cadastrală, dacă imobilul a fost intabulat anterior.
Pe data de 31 martie erau în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 1.584 UATuri, cu o suprafață estimată de 5.902.440,88 ha.