Castelul care a cucerit Europa se află în mijlocul Transilvaniei. Acesta ocupă locul 3 în Top cele mai spectaculoase castele, realizat de o publicație britanică.

Castelul din România care a cucerit Europa

Ascuns în inima Transilvaniei, un castel medieval cu o istorie fascinantă, a cucerit turiștii din întreaga lume. De curând, acesta a fost poziționat pe locul 3 în topul celor mai spectaculoase castele, realizat de publicația britanică „Daily Express”.

Este vorba despre Castelul Corvinilor, un simbol istoric al României, care a fost construit în secolul al XV-lea de către Iancu de Hunedoara, unul dintre cei mai mari eroi ai țării.

Atracția turistică este renumită pentru arhitectura sa gotică, cu turnuri înalte, bastioane masive și o curte interioară impresionantă. Fiecare încăpere este învăluită în mistere și legende, de la sălile de arme și tronuri, până la temnițele întunecate.

Se spune că Vlad Țepeș a fost ținut prizonier în temnițele castelului timp de șapte ani. De asemenea, legenda Corbului cu inelul de aur în cioc susține că Iancu de Hunedoara ar fi fost fiul nelegitim al regelui Sigismund de Luxemburg.

Totodată, legenda fântânii din curtea castelului, săpată în stâncă este foarte cunoscută. Potrivit acesteia, 3 prizonieri turci au săpat 28 de m adâncime, vreme de 15 ani, cu speranța că vor fi eliberați. Când fântâna a fost gata, Elisabeta Szilagyi, soția lui Ioan de Hunedoara a ordonat să fie uciși.

Castelul care a cucerit Europa
Castelul Corvinilor. Imagine reprezentativă, generată de IA/DALL-E

Cum ajungi la Castelul Corvinilor?

Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor, este situat în orașul Hunedoara, în mijlocul Transilvaniei, la aproximativ 300 km de București.

Accesul cu mașina se poate realiza pe DN7 (E15) până în dreptul localității Sântuhalm, dinspre est sau vest, iar de acolo urmând DJ 687 până în orașul Hunedoara. Intrarea se face dinspre localitatea Sântuhalm urmând bulevardele Traian, Republicii și Libertății.

Programul de vizitare în perioada 1 aprilie – 30 septembrie 2025 este următorul:

  • Luni: 12:00 – 20:00
  • Marți – Duminică: 9:00 – 20:00.

Citește și: Castelul de lut de pe Valea Zânelor, închis definitiv. Ce va fi construit în același loc?

Turiștii pot admira Muzeul Castelul Corvinilor, Casa Breslelor și Expoziția de Arheologie. Șanțul exterior este un alt lucru impresionant. Acesta a fost amenajat pe laturile de est şi sud ale castelului, completat de o contraescarpă zidită pe o porţiune considerabilă. În urma unor cercetări arheologice, specialiștii au evidențiat încă un șanț de mari dimensiuni, care îl dublează pe primul, sporind astfel sistemul defensiv din jurul cetății.