Urmează să iei un credit de la bancă, însă îți faci griji pentru gestionarea ratelor? Iată care este metoda pe care trebuie să o aplici înainte de a lua un credit de la bancă! Îți va fi mult mai ușor să înapoiezi suma datorată.
Metoda pe care trebuie să o aplici înainte de a lua un credit de la bancă
Iancu Guda, specialist economic, a spus cum poți să-ți dai seama dacă poți să plătești ratele unui credit. Este o decizie importantă, astfel că este nevoie să analizezi situația înainte de a lua o decizie.
“Este o preocupare foarte importantă în România, unde mulţi se îndatorează foarte devreme şi mult ca să-şi satisfacă nişte dorinţe de care de fapt nu au nevoie sau cel puţin nu acum. Acesta este primul pas de a decide dacă vrei să iei sau ai nevoie de acel credit, să ştii dacă este o nevoie sau o dorinţă”, a spus specialistul în cadrul rubricii IQ Financiar de la Antena 1.
Iancu Guda recomandă, dacă luăm credit de nevoi personale, să avem deja 3 – 6 rate economisite de dinainte. Pentru un credit ipotecar pe 20 de ani, este recomandat să începem să facem economii cu un an înainte. Ar fi ideal să avem deja suma echivalentă ratei respective. În acest fel, nu vor apărea probleme atunci când trebuie să plătești ratele.
“Trebuie să avem un buget de venituri şi cheltuieli. Altfel e foarte complicat, nu ştim pe ce dăm banii şi nu avem cum să îi gestionăm. Când vrei să iei un credit de nevoi personale pe 3 sau 5 ani este bine să economiseşti rata lunară, undeva între 3 şi 6 luni înainte să iei creditul.
La un credit ipotecar pe 20 de ani sau mai mult economiseşte un an înainte, echivalentul ratei, ca să vedeţi cum este înainte să iei acel credit. Pentru că ne dorim multe lucruri, mai repede, să trăim mai bine în viaţă, dar nu suntem conştienţi ce implică toate acele credite decât când le contractăm”, a mai explicat specialistul economic.
Sursă: fanatik.ro