În urmă cu ceva ani, mai exact pe vremea comunismului, conducătorii de la vremea respectivă nu țineau cont de popor și făceau ce voiau ei. Ei bine, acest lucru era valabil și atunci când făceau noi construcții prin țară. Construcția unui loc superb din țară a avut impact profund asupra satelor din jurul lui. Iată care este locul din România care ascunde un secret dureros!
Locul din România care ascunde un secret dureros
Barajul Cinciș din Hunedoara este un loc demn de admirație. Situat pe râul Cerna, la șapte kilometri de Hunedoara, aceasta a fost construit în anul 1963. Lucrarea a durat extrem de puțin, mai exact 14 luni. Muncitorii au făcut săpături de aproximativ 36.250 de metri cubi și au utilizat 62.000 de metri cubi de beton.
Pe cât de spectaculos, pe atât de problematic a fost acest baraj. Construcția lui ascunde un secret de-a dreptul dureros pe care foarte puține persoane îl cunosc. Ei bine, la începutul anilor 60, lacul de acumulare Cinciș a inundat mai multe așezări vechi care erau aflate pe valea râului Cerna. Acestea aveau o istorie impresionantă, de peste 500 de ani și au fost complet șterse de pe fața pământului.
Printre clădirile înghițite de lac s-au numărat și câteva biserici vechi, care aveau o însemnătate aparte pentru localnici. Barajul a fost construit tocmai în ideea de a nu se mai întâmpla niciodată o astfel de tragedie.
Lacul Cinciș este esențial pentru Hunedoara
Lacul Cinciș a devenit esențial pentru aprovizionarea cu apă a Hunedoarei, dar a devenit și o destinație pentru agrement. Localnicii îl numesc acum „litoralul Hunedoarei” și este foarte căutat de pescari.
În 1964, acesta a fost populat cu aproximativ 400.000 de puieți de păstrăvi curcubeu, dar și cu puieți de clean.
Nici barajul nu este ocolit de turiști pentru că acestea are o construcție de-a dreptul spectaculoasă. Mai mult de atât, povestea din spatele construcției este cea care îi atrage și mai mult pe vizitatori.