Noi incendii devastatoare în Grecia îi sperie pe locuitori. Destinația preferată de vacanță a românilor este în pericol, după ce noi focare se dezlănțuie în mai multe zone. Unii au fost nevoiți să plece din locuințe pentru a nu-și pune viața în pericol.

Vezi zonele afectate de incendii devastatoare în Grecia

Duminică, focul a izbucnit în orașul Varnavas din nord-estul Greciei, în regiunea Attica, notează AA. Acolo, pagubele au fost însemnate, deoarece mai multe case s-au făcut scrum. Și în zona Varnavas a fost prăpăd, însă polițiștii au reușit în cele din urmă să salveze 65 de persoane care erau prinse în mașinile lor, mai scrie sursa citată mai sus.

„În acest moment, incendiul avansează spre lacul Marathon, forțele împotriva sa fiind consolidate în mod constant, concentrându-se pe flancuri și având de-a face cu flăcări care, în unele cazuri, sunt mai înalte de 25 de metri”, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vasilis Vathrakogiannis, în cadrul unei conferințe de presă.

Imagine reprezentativă pentru un incendiu în Grecia. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Mai mult, cei din zonele Dionysos, Stamata și Rodopoli au fost sfătuiți să evacueze zona. În total, 40 de incendii au izbucnit în Grecia începând de sâmbătă după-amiază, inclusiv pompieri din România și Moldova luptându-se cu ele, scrie BBC. De asemenea, satul Penteli, care se află la nord-est de Atena e în pericol. Tot în acea zonă 2 spitale eu fost evacuate. Și în Salonic a fost incendiu, în orașul Lagadas, însă acesta a fost ținut sub control, potrivit DW.

Duminică seara, 11 august, premierul Kyriakos Mitsotakis s-a întors din vacanță, speriat de cele întâmplate. Condițiile meteo extreme sunt principalul motiv al izbucnirii focului în această țară, temperaturile fiind extrem de ridicate. Rafalele de vânt au contribuit și ele la răspândirea flăcărilor.

Și în Turcia, Spania, Croația și Macedonia de Nord au fost astfel de incendii anul acesta.

Harta incendiilor din lume

Înainte de a pleca în vacanță indicat ar fi să consultați harta incendiilor în timp real, dând un simplu click la următorul link: firms2.modaps.eosdis.nasa.gov/map. Acesta este un proiect  NASA – ”FIRMS”, cu ajutorul lui fiind detectate zonele periculoase, pe baza imaginilor transmise de spectroradiometrul de imagistică cu rezoluție moderată (MODIS).