Virusul care afectează tot mai multe persoane din nordul Chinei a ajuns zilele trecute și în România. Află ce spun doctorii, atunci când vine vorba despre un tratament pentru HMPV!

Există un tratament pentru HMPV?

Virusul HMPV a fost identificat în mai multe țări ale lumii, la scurt timp după ce a afectat nordul Chinei. Deși simptomele sale sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli, copiii, vârstnicii și persoanele cu sistem imunitar slab pot suferi complicații grave ale bolii, precum pneumonie sau bronșită.

Potrivit specialiștilor, virusul se transmite rapid prin picături, atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, dar și prin contact direct cu suprafețe contaminate. Printre simptomele apărute se numără dureri în gât, tuse, dureri de cap, congestie nazală și dificultăți de respirație, dar pot apărea și alte complicații, în funcție de pacient.

Dr. Arjun Dang, a declarat că nu există un tratament antiviral specific pentru HMPV, așa că prevenirea este metoda sigură de a controla răspândirea virusului. Spălarea regulată a mâinilor, acoperirea gurii în timp ce tușiți și evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave, se numără printre cele mai importante măsuri de precauție.

Din păcate, nu există un tratament antiviral specific pentru HMPV, iar managementul este în primul rând de susținere, concentrându-se pe hidratare, controlul febrei și terapia cu oxigen în cazurile severe. Prin urmare, prevenirea devine piatra de temelie a controlului răspândirii acestuia.

Măsuri simple, dar eficiente, cum ar fi igiena mâinilor, eticheta respiratorie (acoperirea tusei și strănutului) și evitarea contactului apropiat cu persoanele simptomatice pot atenua semnificativ transmiterea”, a spus dr. Dang, CEO, Dr Dangs Lab, potrivit hindustantimes.com.

Tratament HMPV
Pacient cu HMPV, la medic. Imagine generată de IA/DALL-E

Antibioticele sunt inutile în lupta cu virusul HMPV

Foarte multe persoane au tendința de a consuma antibiotice, atunci când se confruntă cu o răceală, însă trebuie să știm că acestea sunt inutile în lupta cu virusul HMPV. Utilizarea acestora poate cauza rezistență la bacterii, precum și efecte secundare.

„Antibioticile nu sunt recomandate în cazul infecțiilor virale. Totuși, în cazul unei suprainfecții bacteriene, antibioticele pot fi indicate, dar acest lucru trebuie justificat prin criterii medicale clare, cum ar fi analizele de laborator. Este important să se confirme prezența unei componente bacteriene înainte de a începe tratamentul cu antibiotice.

Citește și: Cum prevenim infectarea cu virusul HMPV? Respectă aceste reguli cu strictețe

Nu trebuie uitat faptul că antibioticele nu sunt eficiente împotriva infecțiilor virale”, a precizat Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, dr. Florin Roșu.

De asemenea, medicul recomandă ca pacienții cu simptome specifice HMPV să se prezinte la un consult de specialitate cât mai curând posibil pentru a preveni eventualele complicații și a beneficia de tratamentul corespunzător.