Metapneumovirusul uman este o boală respiratorie care provoacă simptome asemănătoare gripei sau răcelii, care poate duce la complicații grave, precum bronșită sau pneumonie. Iată cum putem preveni infectarea cu virusul HMPV.
Cum prevenim infectarea cu virusul HMPV?
HMPV este un virus destul de periculos, mai ales pentru copii, vârstnici și persoane cu un sistem imunitar compromis. Boala face parte din aceeași familie cu virusul respirator, care a fost identificat pentru prima dată în 2001, în Țările de Jos. Focarele sale sunt concentrate în perioada rece a anului.
Iată cum poți preveni infectarea cu acest virus!
- Evitați contactul apropiat cu persoanele bolnave.
- Spălați-vă mâinile timp de cel puțin 20 de secunde.
- Evitați să vă atingeți fața, în special gura, nasul și ochii.
- Acoperiți-vă gura și nasul când tușiți sau strănutați.
- Dezinfectați obiectele și suprafețele în mod regulat (cum ar fi clanțe, blaturi și întrerupătoare de lumină).
- Evitați să mergeți la muncă, dacă ați contactat virusul.
- Purtați mască de protecție atunci când sunteți bolnavi, pentru a preveni infectarea persoanelor din jur.
Virusul HMPV, confirmat și în România
Virusul HMPV, care a afectat mii de persoane în nordul Chinei, a ajuns rapid în România. Primul caz de metapneumovirus uman a fost confirmat miercuri, la o femeie de 67 de ani din Oradea.
Potrivit medicilor, pacienta are comorbidități și este internată în stare stabilă și izolată la Spitalul Județean. Virusul a fost depistat în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino.
Citește și: Virusul HMPV, confirmat într-o țară vecină României. Ce spun experții?
„Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 și care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii, mai ales în sezonul rece. Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecțiilor sunt banale, sunt pur și simplu răceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu vârste de peste 65 de ani.
Anul acesta a fost identificat prin metode de laborator un astfel de caz, cel de la Oradea, dar nu este nimic special, nu este vorba nici despre un virus important din China. Este vorba despre un virus care evoluează în mod obişnuit în această perioadă în emisfera nordică”, a declarat Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru Agerpres.