Conform calendarului ortodox, credincioșii care urmează postul Paștelui au dezlegare la pește de Buna Vestire. Iată câteva rețete potrivite pentru ziua de 25 martie!
Dezlegare la pește de Buna Vestire
În Postul Paștelui există doar două zile cu dezlegare la pește, pentru credincioși: 25 martie, de Buna Vestire și 13 aprilie, la Intrarea Domnului în Ierusalim. Iată câteva rețete delicioase pe care trebuie să le încerci!
1. Borș de pește
Ingrediente
- 2 litri apă,
- 1 litru borș,
- 1 kg crap,
- 50 g orez,
- 1 ceapă,
- 2 morcovi,
- 1 țelină rădăcină,
- 2 roșii,
- 1 ardei gras roșu sau galben,
- mărar verde,
- sare,
- piper.
Mod de preparare
Se curăță peștele de solzi și de intestine, apoi se taie în felii potrivite.
Se curăță legumele și se spală bine. Ceapa, morcovul, țelina și ardeiul se toacă mărunt, apoi le punem la fiert, într-o oală cu 2 litri de apă.
Separat, se pune borșul la fiert, la foc mic.
Când legumele sunt aproape fierte, adăugăm peștele și roșia și se lasă la foc mic. După 10 minute, se mută legumele, orezul și peștele în oala cu borș.
Se lasă totul la fiert pentru aproximativ 20 de minute, apoi adăugăm sare și piper după gust. La final, putem adăuga zeamă de lămâie, pentru un gust mai acrișor.
Borșul de pește se poate servi cald, în farfurii adânci sau castroane, cu mărar sau pătrunjel verde tocat, deasupra.
2. Dorada în saramură
Ingrediente
- 3 pești Dorada,
- 200 ml suc de roșii,
- 4 roșii,
- 2 ardei kapia,
- 1 ardei iute,
- usturoi,
- sare,
- piper,
- pătrunjel,
- 200 ml vin alb.
Mod de preparare
Pentru început, se spală bine legumele și se toacă mărunt. Punem o tigaie pe foc, cu 2 linguri de ulei, apoi adăugăm legumele, pe care le călim la foc mic, pentru câteva minute.
Adăugăm vinul alb, apoi sosul de roșii. Se lasă la fiert pentru aproximativ 30 – 35 de minute, la foc mediu. Când este gata, putem adăuga sare și piper după gust, pătrunjel proaspăt sau leuștean, dar și ardei iute, tocat mărunt.
Peștele se curăță și se spală foarte bine, apoi se adaugă sare. Poate fi preparat la grătar sau prăjit în ulei. La final, peștele se așează într-un vas potrivit și se adaugă saramura. Opțional, se poate adăuga usturoi.

3. Tochitură de pește
Ingrediente
- 1 kg de pește alb,
- 1 kg ceapă,
- 3 ardei kapia,
- 1 kg de roșii,
- 3 morcovi,
- usturoi,
- sos de roșii,
- pătrunjel,
- foi de dafin,
- sare,
- piper.
Mod de preparare
Se curăță și se spală bine legumele și peștele. Tocăm mărunt ceapa, ardeiul și morcovii, apoi le călim la foc mic, până se înmoaie ușor.
Adaugă roșiile tocate și sosul de roșii, condimentează cu sare și piper, după gust și amestecă. Dacă dorești un gust picant, poți adăuga ardei iute mărunțit.
Lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute, pentru a se îngroșa și pentru ca aromele să se combine. Adaugă bucățile de pește în sosul de legume.
Acoperă cratița și lasă peștele să se gătească la foc mic, până când este făcut complet și se desface ușor cu o furculiță. La final se adaugă usturoiul și pătrunjelul proaspăt tocat.