Tu știi de ce pisicile zgârie mobila? De cele mai multe ori ele recurg la acest gest fie atunci când se supără, fie când vor să se joace și încearcă să atragă atenția stăpânilor. Studiul  Frontiers in Veterinary Science a scos la iveală lucruri interesante despre comportamentul felinelor, acestea fiind de ajutor celor care au asemenea animale de companie. Cercetarea a implicat chestionarea a peste 1 200 de proprietari de pisici din Franța.

Pisicile zgârie mobila? Copiii pot fi un factor de tres

De exemplu, experții spun că prezența copiilor poate fi un factor al declanșării zgârieturilor pe mobilă, sau prin casă. De cele mai multe ori, ei doresc să le atingă și să se joace mai mult cu ele, ceea ce de multe ori pentru ele implică stres. Mai mult, studiul a ajuns la concluzia că într-adevăr felinele mai agresive sunt cele care au cel mai des un astfel de comportament.

„Descoperirile noastre pot ajuta îngrijitorii să gestioneze și să redirecționeze zgârieturile către materiale adecvate, ceea ce ar putea contribui la promovarea unui mediu de viață mai armonios atât pentru pisici, cât și pentru îngrijitorii lor”, a declarat Prof Yasemin Salgirli Demi̇rbas, cercetător veterinar la Universitatea din Ankara și primul autor al studiului, potrivit Science Focus.

Activitatea pe timpul nopții este din nou alt factor care crește acest nivel de agresivitate. Ca si sfaturi ar fi să încercați să vă suprasolicitați animalele de companie dacă simțiți că ele nu își doresc acest lucru.

Imagine reprezentativă pentru o pisică care zgârie un scaun. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

De asemenea, puteți pune tot felul de panouri de zgâriat în zonele lor preferate de odihnă. Unii spun că utilizarea feromonilor ajută foarte mult. Totodată, puteți să vă folosiți de amplasarea mai multor locuri de joacă care să le capteze atenția.

Vezi ce poți să mai faci pentru a le distrage atenția

S-ar putea ca la un moment dat să nu mai simtă nevoia să distrugă ceva, deoarece își consumă energia prin joacă. Un covor special pe care ea își poate testa ghearele este o altă achiziție benefică, scrie Forbes.

„Recompensați-vă pisica cu laude sau dulciuri de fiecare dată când își arată interesul pentru postul de zgâriat sau, și mai bine, când începe să se scarpine. Cu cât comportamentul ei este recompensat mai mult, cu atât este mai probabil să îl repete”, explică Nilson, pentru sursa citată mai sus.