Strănutăm aproape zilnic, astfel că acest lucru a devenit destul de banal pentru organismul nostru. Majoritatea oamenilor nu dau importanță reflexului, însă puțini știu câte lucruri ascunde. V-ați pus vreodată întrebarea de ce nu putem strănuta cu ochii deschiși? Ei bine, iată de ce!
De ce nu putem strănuta cu ochii deschiși?
Strănutul este un act complex de epulzare a aerului, iar în acest proces implică nasul, gâtul, pieptul, diafragma și abdomenul. De cele mai multe ori, strănutul este un răspuns la un factor care irită căile nazale, dar putem strănuta și în prezența unor alergeni.
Procesul în sine ascunde foarte multe lucruri pe care puține persoane le cunosc. Poate v-ați gândit vreodată de ce închidem ochii atunci când strănutăm. Ei bine, nu putem controla acest lucru. Atunci când creierul primește semnalul de strănut, transmite ochilor să de închidă. Chiar dacă ne-am dori, niciodată nu vom putea strănuta cu ochii deschiși.
Mai există persoane care încearcă să se abțină atunci când vor să strănute, din diferite motive. Acest lucru poate dăuna destul de grav sănătății. Au existat situații în care abținerea a provocat spargerea unor vase de sânge din ochi sau din creier, dar și ruperea timpanelor.
Alte curiozități despre strănut
Cum menționam și anterior, în spatele strănutului stau foarte multe lucruri pe care noi nu le cunoaștem. Printre acestea se numără și faptul că nu putem strănuta în timpul somnului. Nervii care ne determină să strănutăm sunt și ei în stare latentă.
Prin strănut sunt eliminați și anumiți agenți patogeni, mai ales în cazul celor cu boli ale aparatului respirator, așa că este indicat să ne acoperim gura cu o batistă.
Se zvonește că atunci când strănutăm inima se oprește pentru câteva secunde, însă acest lucru este total fals. Forța unui strănut poate schimba ritmul bătăilor inimii și îl încetinește, însă nu le oprește, așa cum se spune.
Conform unei estimări făcute în trecut, strănutul ar avea o viteză de 100 de metri pe secundă, însă studii recente au arătat că este o exagerare. De fapt, particulele eliminate prin strănut pot atinge viteza de 4,5 metri pe secundă, iar un singur strănut poate produce până la 40.000 de picături.