Strănutul este unul dintre reflexele protectoare ale corpului uman, fiind considerat chiar o minune. Chiar dacă durează doar o secundă, în spatele acestuia stă un întreg proces, destul de complex care implică mai multe părți ale corpului. Iată ce se întâmplă în corpul tău atunci când strănuți!

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când strănuți?

Sistemul nostru respirator este iritat adesea de factori precum praful sau polenul, astfel că terminațiile nervoase minuscule transmit mesaje către creier. La rândul său, creierul transmite mesaje către alte părți ale corpului pentru a facilita strănutul.

Strănutul implică numeroase procese care au loc într-un timp destul de scurt cum ar fi:

  • mușchii pieptului presează plămânii, iar aceștia evacuează o cantitate mare de aer, brusc
  • laringele se închide etanș
  • între 2.000 și 5.000 de picături pline de bacterii sunt propulsate de nas și gură

Strănutatul este un proces fascinant, astfel că a devenit obiectul a mai multe cercetări, cel mai recent fiind publicat în The New England Journal of Medicine, fiind realizat de Lidia Bourouiba, fizician de la Massachusetts Institute of Technology.

Un bărbat de 34 de ani din Leicester, Marea Britanie, a sfârșit prin a-și rupe laringele încercând să blocheze un strănut puternic. Bărbatul a declarat că ceva i-a „pocnit” în gât după ce s-a prins de nas și și-a închis gura, ca să oprească un strănut. Aerul sub presiune nu a avut pe unde să iasă, așa că a rupt țesutul moale al laringelui. Din această cauză, bărbatul s-a hrănit mult timp printr-un tub, iar, spre norocul lui, în final, și-a revenit complet.

ce patim atunci cand stranutam
Ce pățim atunci când strănutăm. Sursă: Fotografie generată de AI

Nu toate strănuturile sunt la fel

Atunci când vorbim de strănut, cu toții știm că acesta este diferit de fiecare dată. Există mai multe moduri prin care oamenii strănută, unele mai zgomotoase, altele mai silențioase. Un aspect destul de amuzant este că unele persoane strănută o singură dată, în timp ce altele o fac de mai multe ori, consecutiv.

„Unii oameni trec prin reprize de strănutat. Este un reflex neurologic, care variază de la o persoană la alta. Unii oameni strănută în reprize de câte 10 sau 20 de strănuturi. Acest lucru depinde de nivelul de iritare a mucoasei nazale. De obicei, oamenii strănută până când iritația încetează”, explică Mitchell Grayson, profesor în Departamentul de Alergii și Imunologie clinică al Universității de Medicină Wisconsin, potrivit incredibilia.ro.