Dacă și tu ești un fan al pateului, însă te-ai săturat de cel din comerț, atunci ai ajuns unde trebuie. Mai jos îți vom explica cum să faci pateu din ficat de pui la tine acasă. Ai nevoie de doar câteva ingrediente, iar rezultatul va fi unul spectaculos.

Cum să faci pateu din ficat de pui la tine acasă?

Pateul este un preparat pe care foarte multe persoane îl adoră. Dacă vorbim de cel din comerț, pe cât este de gustos pe atât este de plin de aditivi. O variantă mult mai sănătoasă este pateul făcut în casă. Pe lângă faptul că este sănătos, este și extrem de gustos. Iată tot ce ai nevoie pentru a-l face!

Ingrediente

  • 500 g ficat de pui proaspăt
  • 1 ceapă medie, tocată
  • 2-3 căței de usturoi, zdrobiți
  • 100 g unt (plus extra pentru a turna deasupra)
  • 50 ml smântână pentru gătit
  • 1 lingură de coniac (opțional, pentru un plus de savoare)
  • Sare și piper, după gust
  • 1/2 linguriță nucșoară măcinată
  • Cimbru proaspăt sau uscat (opțional, pentru o aromă intensă)
pateu, ficat de pui, rețetă
Pateu din ficat de pui Sursă: fotografie generată de DALL-E

Mod de preparare

Spală ficatul de pui sub apă rece și îndepărtează eventualele membrane sau părți nedorite. Pune-l la scurs pe un prosop de hârtie. Într-o tigaie mare, topește jumătate din cantitatea de unt la foc mediu. Adaugă ceapa și usturoiul, călindu-le până devin aurii și translucide, aproximativ 5 minute. Adaugă ficatul de pui în tigaie și gătește-l timp de 5-7 minute, amestecând ocazional, până când ficatul devine maroniu pe toate părțile. Ficatul trebuie să fie moale la interior, pentru a păstra o textură cremoasă.

După ce ficatul este gătit, adaugă coniacul și lasă-l să se evapore câteva minute. Apoi, adaugă restul de unt, smântâna, sare, piper și nucșoara. Gătește încă 2-3 minute pentru ca aromele să se combine.

Pune compoziția într-un blender sau un robot de bucătărie și procesează până obții o pastă fină și cremoasă. Dacă este nevoie, poți adăuga puțină smântână suplimentară pentru o textură mai fină. Transferă pateul într-un recipient sau mai multe borcane mici. Pentru o conservare mai bună, topește puțin unt suplimentar și toarnă-l deasupra pateului.

Lasă pateul să se răcească complet la temperatura camerei, apoi pune-l la frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de a-l servi.