Paștele este o sărbătoare bogată în tradiții și obiceiuri românești, transmise din generație în generație, încă din cele mai vechi timpuri. Descoperă cum poți să faci cozonac pufos și plin de cremă pentru această zi importantă!

Rețetă de cozonac pentru masa de Paște

Unul dintre preparatele nelipsite de pe masa de Paște este cozonacul tradițional, cu cremă de cacao și nucă. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru o rețetă delicioasă!

  • 2 kg de făină tip 000;
  • 1 litru de lapte dulce;
  • 300 g unt topit;
  • 800 g zahăr;
  • 30 g drojdie uscată;
  • 8 ouă;
  • coaja rasă de la o lămâie și o portocală;
  • 40 g zahăr vanilat;
  • 1 esență de rom;
  • o linguriță de sare fină;
  • 400 g de nucă măcinată;
  • 50 g cacao.

Citește și: Drob de miel pentru masa de Paște. Descoperă cea mai gustoasă rețetă pe care trebuie să o încerci

Cozonac pufos
Cozonac pufos și ouă, pentru masa de Paște. Imagine generată de IA/DALL-E

Cum faci cozonac pufos în câțiva pași?

Primul pas este să amestecăm drojdia cu o lingură de făină, una de zahăr și 4 de lapte călduț, într-un bol. Când obținem o compoziție omogenă, se acoperă și se lasă la crescut pentru 10 minute.

Se pune laptele la încălzit, împreună cu 600 de grame de zahăr și se lasă la foc mic până se dizolvă zahărul. Pentru a obține un cozonac pufos trebuie să cernem bine făina, într-un castron mare. Adăugăm esențele, coaja de lămâie și de portocală, un praf de sare și esențele preferate.

Se toarnă laptele călduț peste compoziție, apoi maiaua și se amestecă bine, până obținem un aluat omogen. În timp ce frămânți, poți adăuga untul topit și gălbenușurile, pe rând.

La final, se acoperă aluatul cu folie transparentă și se lasă la crescut pentru 30 – 40 de minute, într-o cameră încălzită.

Între timp pregătim umplutura pentru cozonac. Se amestecă albușurile și zahărul într-un bol, apoi se adaugă nuca măcinată și cacao. Opțional, poți pune stafide, esență de rom sau alte arome preferate.

Când aluatul este gata se pune pe masă sau pe blatul de lucru și se împarte în 8. Se întinde fiecare parte și se pune cremă, apoi se rulează. Opțional, poți adăuga bucățele de rahat în compoziție. Pentru fiecare cozonac se împletesc câte două părți umplute și se așează în tavă tapetată cu făină sau cu folie de copt.

Cei 4 cozonaci se lasă la dospit pentru jumătate de oră, apoi se coc în cuptorul preîncălzit, aproximativ o oră.