Iată cum poți economisi pe timpul perioadei calde! Aerul condiționat este cel care ar consumat cel mai mult curent atunci când temperaturile în termometre arată peste 30 de grade Celsius. El ar consuma chiar 45 % din energie, conform Digi24.

Așadar, în aceste condiții costurile la curent pot ajunge chiar și la 350 de lei pe lună pentru două camere, mai notează sursa citată mai sus.

Cum poți economisi?

Specialiștii spun că fiecare grad în minus ar aduce costuri în plus la factura finală, așadar, important e să păstrăm umbra cât mai mult cu putință. După ce aerisim încăperile ar trebui să tragem draperiile, sau jaluzelele cel puțin până când afară se mai răcorește. Folia argintie captează și ea căldura, iar mulți o pun pe geamuri. De multe ori faptul că ferestrele nu se mai închid corespunzător, căldura pătrunde cu ușurință în casă. Un expert ar putea să schimbe acele garnituri, în așa fel încât să nu mai existe această problemă, potrivit Sebro.

Și becurile pot fi o sursă generatoare de costuri în plus la facturi, așadar trebuie să le alegeți pe cele economice. Încălzitoarele de apă pot și ele să consume foarte multă energie, așadar fiți atenți la ceea ce alegeți.

Imagine reprezentativă pentru un aparat de aer condiționat. „Sursă: Fotografie generată de AI”

Totodată, atenți trebuie să fiți și când cumpărați un aparat de aer condiționat. Pentru a nu consuma prea mult,  temperatura ar trebui setată în jurul valorii de 24-25 de grade Celsius, mai scris Capital.

Este mai bun ventilatorul decât aparatul de aer condiționat?

Mai mult, InfoCons a spus că ventilatorul consumă de 30 de ori mai puțină energie decât aerul condiționat, așadar ar fi o variant bună de luat în calcul. Folosirea lui timp de 5 ore pe zi, ar aduce un cost de 6 lei. El ar trebui să aibă clasa A, iar temperatura setată să nu fie mai mică de 21 de grade.