Poate de multe ori v-ați întrebat cum eliminăm pesticidele din legume și fructe. Nu este deloc un proces greu, însă ar trebui folosit, deoarece substanțele acelea pot fi extrem de periculoase pentru organism.

În trecut, au existat numeroase cazuri în care persoanele au ajuns la spital, cu simptome de genul durerilor de burtă, vărsături, stare generală de rău, sau diaree.

Trucuri despre cum îndepărtăm pesticidele din fructe și legume

Consumer Reports din SUA a făcut recent un studiu, în urma căruia experții au constatat că apa a redus în mod vizibil reziduurile rămase de la 9 din cele 12 pesticide care au fost măsurate. De asemenea, ei au descoperit că doar produsele nepătate au prezentat niveluri semnificativ mai ridicate de reziduuri, ceea ce înseamnă că doar apa curentă a fost suficientă pentru a elimina pesticidele.

„În concluzie, spălarea produselor înainte de a le mânca crude sau de a le găti este o idee bună”, au spus aceștia, conform QZ.

Spălarea nu doar că îndepărtează reziduurilor de pesticide, dar și îndepărtează pământul de la suprafață, care poate fi contaminat cu metale grele toxice și alți contaminanți, mai explică specialiștii.  Mai mult, apa călduță ar fi mai bună ca cea rece.

Totodată, unii sunt de părere că oțetul și bicarbonatul de sodiu ar fi bune pentru spălarea legumelor și fructelor. Tot ce trebuie să faceți este să amestecați o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un litru de apă și să lăsați cele cumpărate din piață acolo, timp de 15-20 de minute. Înainte de a fi consumate ele trebuie trecute din nou sub un jet de apă.

Pericol pesticide din legume și fructe
Imagine reprezentativă pentru un coș cu fructe și legume. „Sursa: Fotografie generată de AI”

La fel procedați și în cazul oțetului. Spălați-vă pe mâini mai întâi, iar apoi puneți oțetul într-un recipient. Adăugați produsele acolo pentru câteva minute, notează health.com. Dacă vă este mai la îndemână, puteți pune soluția într-un spray.

Pericolul din pesticide

Un alt sfat ar fi utilizarea unor substanțe special concepute pentru spălarea legumelor și fructelor, fie îndepărtarea lor de carne. Și tocătorul ar trebui să fie altul decât cel pe care este tăiată carnea crudă. Îndepărtarea cojii ar putea să vă scape de problemele, fie utilizarea unei perii cu peri mai moi.

Unele pesticide pot fi cancerigene, sau pot fi declanșatori pentru bolile de inimă, sau pentru diabetul de tip 2. Cei ce mănâncă nespălat se pot îmbolnăvi de E. coli and Salmonella.