Tu ai auzit vreodată de moartea lui Dimitrie Tomozei? Acest inginer a devenit un personaj extrem de cunoscut în era lui Nicolae Ceaușescu. Iată ce trebuie să știi despre crima care a șocat întreaga țară în perioada comunistă!

Crima care a șocat întreaga țară în perioada comunistă

Inginerul Dimitrie Tomozei era o personalitate a epocii, un om puternic care conducea un colectiv de aproape zece mii de oameni. El a devenit o figură incomodă pentru partid atunci când a îndrăznit să îl sfideze pe Nicolae Ceaușescu. Acesta a refuzat să-l întâmpine într-o vizită de lucru la uzină. Gestul acesta i-a adus probabil sfârșitul. Pe 11 decembrie 1965, cadavrul său avea să fie găsit într-un pasaj subteran din cadrul uzinei pe care o conducea.

La mai bine de o jumătate de secol de la incident, Alin Tomozei, nepotul fostului director al fabricii din Ploiești, a publicat o carte. Aceasta era intitulată „1965 – Crima care a zguduit Ploieștiul”, dedicată morții bunicului său. Cartea este un act reparator bazat pe documente (peste 7.000 de pagini) obținute de la CNSAS, care dovedesc că Dimitrie Tomozei  a fost lichidat la comanda Securităţii.

În noaptea de 11 decembrie 1965, locuința familiei Tomozei de pe strada Doftanei din Ploiești era în stare de agitație. Dimitrie întârziase nejustificat, deși îi promisese fiului său Radu că se va întoarce acasă la timp pentru a viziona împreună un episod din serialul „Sfântul”. Era sâmbătă, zi lucrătoare la acea vreme. Silvia știa că soţul ei era dedicat uzinei pe care o conducea, dar niciodată nu se întâmplase să rămână la serviciu atât de mult fără să anunţe, cu atât mai puţin sâmbăta.

La ora 23:10, anxietatea s-a transformat în panică. A primit un telefon în care i s-a spus că a avut loc un accident grav la fabrică. Întrebările au continuat ore întregi fără niciun răspuns. Informațiile primite erau puține, iar anxietatea nu făcea decât să crească.

comunism, crima, incident socant
Comunism Sursă: fotografie generată de DALL-E

Vestea morții acestuia a fost ca un trăsnet

Vestea morții directorului fabricii „1 Mai” s-a răspândit rapid în Ploiești. Dimitrie Tomozei nu era doar un om, era o celebritate locală. El conducea cea mai mare uzină de echipamente petroliere din România. De asemenea, era responsabil pentru soarta a mii de muncitori angajați de la „1 Mai” în anii 1960. În lipsa datelor oficiale, au fost create scenarii și speculații, alimentate de propaganda Partidului Comunist. Asta a încercat să transforme dispariția prematură a lui Dimitrie Tomozei, care avea doar 50 de ani, într-un fapt banal.

Securitatea i-a făcut pe muncitorii fabricii să creadă că directorul lor fusese demascat ca spion industrial pentru un serviciu de informații străin și că își luase viața. Aceste ipoteze privind moartea lui Dimitrie Tomozei au dus la mai multe zvonuri. Unul dintre acestea ar fi fost că marele director avea un cont în străinătate și că și-a înscenat moartea pentru a fugi din țară în SUA.

Oricât au încercat securiștii nu au reușit să împiedice ca detalii despre felul în care fusese găsit cadavrul lui Dimitrie Tomozei să ajungă la urechile muncitorilor. Temându-se de o revoltă, reprezentanții Direcției Generale a Securității, asistați de organele de partid, au făcut tot posibilul pentru a potoli tulburările din comunitatea „1 Mai”.