Organizația Mondială a Sănătății a schimbat recent recomandările pentru consumul de sare. Iată care sunt recomandările, pentru un stil de viață sănătos!
Consumul de sare, un pericol real pentru sănătate
Sarea este un ingredient esențial pentru organism, însă consumul excesiv poate fi un pericol destul de mare pentru sănătate, deoarece poate duce la retenție de apă, creșterea tensiunii arteriale și suprasolicitarea rinichilor.
OMS recomandă un aport zilnic de sodiu de maxim 2 grame, dar oamenii consumă dublu, ajungând chiar și la 4,3 grame pe zi. În 2013, statele membre OMS și-au propus să reducă aportul de sodiu cu 30% până în 2025. Cu toate acestea, termenul a fost extinsă până în 2030, deoarece majoritatea țărilor nu vor reuși să atingă acest obiectiv.
Modificările nu sunt foarte apreciate de oameni, deoarece cantitatea redusă de sare schimbă gustul preparatelor. Mai mult decât atât, industria alimentară poate avea de suferit.
Citește și: Cu ce poți înlocui zahărul din cafea? O variantă care îi taie gustul amar și care are puține calorii

Cu ce putem înlocui sarea?
În ultimul timp, sarea obișnuită este înlocuită treptat cu sarea îmbogățită cu potasiu, deoarece aceasta conține o proporție mai mică de clorură de sodiu.
Studiile au demonstrat că înlocuirea sării obișnuite cu sarea îmbogățită cu potasiu poate reduce riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și deces prematur. Introducerea în alimentație a acestui tip de sare ar putea preveni anual sute de mii de decese cauzate de bolile cardiovasculare în țări precum China şi India, potrivit descopera.ro.
Potrivit unui studiu amplu, peste 90% dintre participanți au continuat să utilizeze sarea îmbogățită cu potasiu chiar şi după cinci ani, deoarece nu percep o diferență semnificativă.
Cu toate acestea, este important să ținem cont și de contraindicații, atunci când vine vorba de cea îmbogățită cu potasiu. Persoanele cu insuficiență renală trebuie să evite consumul său, deoarece rinichii lor ar putea avea dificultăți în a elimina excesul de potasiu din organism. Acest lucru poate duce la hiperkalemie.
Persoanele cu diabet trebuie să monitorizeze cu atenție nivelul de potasiu din sânge atunci când utilizează sare cu potasiu, precum și cele cu boli ale inimii, deoarece nivelul ridicat de potasiu poate afecta ritmul cardiac și poate agrava afecțiunile.