Află de ce blocurile din China au fost proiectate cu o gaură în mijloc. Însă, în spatele acestui design inedit se ascunde o explicație profund înrădăcinată în cultura și credințele chineze.
De ce au blocurile din China găuri în mijloc?
În mai multe zone din China au fost construite blocuri înalte, cu o gaură uriașă în mijloc. Repulse Bay este un complex de apartamente de lux din Hong Kong, renumit la nivel local pentru gaura curioasă tăiată în corpul fațadei sale ondulate. De-a lungul coastei insulei Hong Kong, putem admira mai multe proprietăți construite astfel.
Au apărut diferite speculații legate de aceste găuri ale blocurilor de apartamente. Mulți cred că au fost proiectate ținând cont de cultura chineză, care se bazează pe principiile Feng Shui. Această veche artă chineză se concentrează pe armonia dintre om și natură, pe găsirea echilibrului energetic în spațiu.
Citește și: Știați că există un oraș interzis în China? Este unic în lume
În China, găurile din blocuri sunt numite „porțile dragonilor” care locuiesc pe dealurile din spatele clădirilor și au nevoie de căi libere pentru a zbura către mare să bea apă. Găurile din clădiri le permit acestora să se deplaseze fără obstacole, aducând astfel noroc și prosperitate locuitorilor. Dragonul este un simbol puternic în cultura chineză, asociat cu norocul, puterea și înțelepciunea.
Blocurile din China în peisajul urban
Pe lângă explicația legată de feng shui, există și alte interpretări pentru aceste găuri. Unele studii sugerează că aceste găuri pot îmbunătăți circulația aerului în interiorul clădirilor, reducând astfel costurile cu răcirea.
Complexul rezidențial Repulse Bay a fost construit în 1986. Are o suprafață de 88.733 de metri pătrați, cu o gaură deschisă de 16 metri lățime și 24 de metri înălțime. Designul neobișnuit a fost ales pentru estetica sa dramatică.
Citește și: 10 lucruri bizare pe care le poți cumpăra din China. Ai auzit de brelocurile cu animale vii?
„Credem că a fost primul de acest gen în Hong Kong”, a declarat Martyn Sawyer, director de grup de proprietăți pentru hotelurile din Hongkong și Shanghai. Deși specialiștii susțin că gaura nu a fost inspirată de Feng Shui, teoria „dragonului spiritual” a apărut la nivel local, scrie cnn.com.
Pe măsură ce au fost construite mai multe clădiri, locuitorii din jur au început să se plângă că blocau priveliștea și ventilația. Petru a respecta regulamentul impus arhitecturii urbane, dezvoltatorii au ales să lase găuri în mijlocul construcțiilor. Astfel, blocurile din China au devenit simboluri specifice ale orașului Hong Kong.