Botezul este un eveniment foarte important în viața oricărei familii, mai ales pentru proaspeții părinți. Venirea pe lume a unui bebeluș vine cu multe responsabilități, mai ales cea de a-i alege nașii potriviți. Iată cine nu poate fi naș de botez! Trebuie să știi aceste lucruri înainte de a lua o decizie.

Cine nu poate fi naș de botez?

Alegerea nașilor pentru bebelușul tău este o decizie foarte importantă, dar și foarte grea. Nașii copilului îi vor deveni părinți spirituali și au obligația de a-i fi alături la orice pas. Aceștia trebuie să îți iubească finuțul sau finuța ca pe propilul copil și să nu îl lase niciodată la greu.

Un lucru foarte important pe care trebuie să îl știți este că nu oricine poate boteza un copil. Există câteva reguli de natură religioasă care sunt trebuie luate în considerare.

Ei bine, în primul rând, nașii bebelușului trebuie să fie botezați în religia ortodoxă, asta dacă și bebelușul este creștinat tot în ortodoxie. În timpul slujbei, nașii vor măturisi credință în Dumnezeu în numele copilului. Biserica respectă cu strictețe acest lucruri și nu acceptă ca o persoană de religie catolică să boteze un copil în religia ortodoxă, spre exemplu.

O altă regulă este că părinții copilului nu pot fi nașii acestuia. Ei sunt cei care i-au dat viață, însă nu îi pot fi părinți spirituali sub nicio formă.

Nici copiii nu pot fi nași. Aici vorbim de copiii care nu au împlinit vârsta legală. Aceștia nu sunt pregătiți să îi ofere unui bebeluș sprijinul de care are nevoie.

nasi, botez, reguli
Nași de botez Sursă: fotografie generată de DALL-E

Nașii de botez trebuie să fie căsătoriți?

Nașii de botez ai unui copil nu trebuie neapărat să fie căsătoriți. Ei bine, chiar și așa, Biserica nu recomandă ca doi tineri care vor să se căsătorească să devină nași înainte de nuntă. Aceștia devin rude spirituale prin sacramentul Botezului, iar acest lucru i-ar împiedica să se căsătorească.

O altă concepție spune că nașul propriu zis este cel care participă la ritualul de botez, deci este unul singur. În acest fel, chiar dacă între ei s-ar dezvolta relația menționată anterior, nimic nu i-ar putea împiedica să devină o familie ulterior.