Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier? Acestea pot fi extrem de periculoase dacă sunt consumate extrem de des. Din fericire, au fost găsiți înlocuitori și astfel renunțarea la ele poate fi extrem de ușoară. Iată tot ce trebuie să știi despre acestea!
Cele mai nocive alimente pentru creier
Neurologii trag și ei un semnal de alarmă cu privire la consumul pe termen lung al acestor alimente. Alimentele cu pricina nu fac decât să accelereze declinul funcției cognitive și să crească riscul apariției unor boli. Din fericire, acestea pot fi înlocuite în așa fel încât să nu le fie simțită lipsa.
Unul dintre alimentele al cărui consum afectează creierul este alcoolul. Consumul excesiv de alcool, mai ales pe termen lung, nu face decât să reducă volumul creierului. Astfel, cortexul prefrontal va fi afectat, iar gândirea nu va mai fi 100% rațională. Cum nu are niciun înlocuitor, cel mai bine ar fi să nu îl consumi deloc.
Îndulcitorii artificiali sunt și ei un mare dușman pentru creier. De obicei, multă lume tinde să îi considere mai sănătoși decât zahărul, dar studiile au arătat contrariul. Pentru a sta departe de astfel de probleme, cel mai bine este să înlocuiești îndulcitorii artificiali cu miere sau sirop de arțar.
Peștele poate deveni și el nociv pentru creier. Speciile bogate în mercur, precum peștele spadă, macroul regal sau tilefish, pot duce la acumulări uriașe de mercur în corp, ceea ce, în timp, duce la deteriorări cognitive. Poți evita astfel de situații, alegând somonul, păstrăvul sau sardinele.

Fără doar și poate, alimentele ultraprocesate sunt unul dintre cei mai mari dușmani ai creierului. Acestea sunt bogate în sare, zahăr, aditivi conservanți și grăsimi nesănătoase. Consumate excesiv și pe termen lung, acestea provoacă inflamații în corp și la nivelul creierului. Specialiștii recomandă să le eviți sau să le înlocuiești cu alimente proaspete sau cât mai puțin procesate.
La fel de nocive pentru sănătatea creierului sunt și alimentele gătite la temperaturi ridicate. Gătitul pe grătar, prăjirea sau rumenirea la temperaturi ridicate eliberează Produși Avansați de Glicație. Aceștia declanșează stresul oxidativ în organism și inflamație în creier. De aceea, specialiștii recomandă să optezi pentru gătitul la aburi, înăbușirea sau fierberea alimentelor.
Sursă: fanatik.ro