Nunta este un eveniment extrem de important în viața tinerilor care își doresc să își unească destinele, însă cei care vor să facă acest pas trebuie să se înhame cu răbdare. Cel mai greu lucru la o nuntă este partea de organizare. Pe lângă toate detaliile cunoscute cum ar fi local, formație, rochie, costum etc, există și lucruri la care mulți nu se gândesc, cum ar fi tradițiile și obiceiurile. Iată care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri la nuntă.
Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri la nuntă
În funcție de regiunea unde are loc evenimentul există diferite tradiții și obiceiuri care sunt sau nu respectate de tinerii care își unesc destinele. Ei bine, sunt câteva care sunt comune și care sunt emoționante. Majoritatea mirilor aleg să le facă pe acestea.
- Bărbieritul mirelui
Mirele este îmbrăcat de cavalerii de onoare, iar mai apoi este bărbierit de unul dintre băieți. Acesta merge, ulterior, acasă la nași și împreună merg să ia mireasa.
- Gătitul miresei
La această tradiție participă domnișoarele de onoare, părinții miresei, nașa și toți cei apropiați. Domnișoarele de onoare o ajută pe mireasă să se îmbrace, iar mai apoi nașa îi pune voalul și îi retușează machiajul. După ce aceasta este gata, mirele vine să o ia de acasă și îi aduce buchetul de flori.
- Hora și turta miresei
Acasă la mireasă se formează o horă în semn de fericire că aceasta se căsătorește. Toți nuntașii se adună și dansează alături de ea. La finalul horei, nașa rupe turta deasupra capului miresei și o împarte cu cei prezenți.
Tradiții de după nuntă
Chiar dacă nunta s-a terminat odată cu finalul petrecerii, aceasta nu se oprește aici. A doua zi după nuntă are loc ciorba de potroace. Toți apropiații mirilor se adună la ei acasă și mănâncă și se distrează.
O altă tradiție care are loc după nuntă este mersul la biserică. La o săptămână după ce s-au cununat, mirii și nașii merg la biserică pentru a primi o binecuvântare de la preot și pentru a lăsat în lăcașul sfânt lumânările cu care s-au cununat.