Cea mai scumpă și cea mai bună brânză din lume costă 30.000 de euro. Un restaurat din Spania a cumpărat-o de două ori până acum. Această brânză de numește Cabrales și se prepară într-un sătul din Spania.
Cea mai scumpă și cea mai bună brânză din lume
Iván Suárez de la Llagar de Colloto, un restaurant din orașul spaniol Oviedo, a câștigat licitația de achiziționare a celei mai bune brânze Cabrales din lume, de patru ori până acum.
Suárez a plătit 14.300 de euro în 2018 (primul record Guinness World), 20.500 de euro în 2019 (record Guinness World), 17.000 de euro în 2022 și 30.000 de euro în 2023, stabilind astfel un nou record Guinness pentru cel mai scumpă brânză licitată din lume.
Produsul licitat a avut o greutate de 2,2 kilogramea și era obținută din lapte de vacă și capră și maturată 10 luni la 1.500 de metri altitudine.
Se spune că această brânză Cabrales își are originea în neatenția unui țăran, care, într-o zi de martie, în timp ce mulgea vaca, a fost vrăjit de o păstoriță. Așadar, a pus cu grijă laptele proaspăt muls într-o peșteră și a fugit după iubita lui. După câteva luni a venit iarna, cu lipsuri și foame, și atunci și-a amintit de laptele pe care îl păstrase în peșteră. Întâmplarea, natura sau miracolul transformaseră laptele în deliciosul Cabrales.
Celebra brânză se produce în satul Asturias din Spania. Este complet naturală, realizată artizanal de către fermieri, din lapte crud de vacă sau dintr-un amestec de două sau trei tipuri de lapte: vacă, oaie și capră. Toată cantitatea de lapte utilizată în producție provine exclusiv din fermele stabilite în zona de producție și controlate de Consiliul de Reglementare.
După ce este produsă, Cabrales se maturează între două și patru luni în peșteri naturale situate în munte. Umiditatea de 90% și temperatura între 8 și 12 grade fac “magia”. Rezultatul este o brânză maturată fină, cremoasă, plină de personalitate și cu o aromă intensă, ușor picantă.