Iată care este cea mai puternică rugăciune pentru sărbătoarea de joi, 15 august. Astăzi, creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, fiind o zi foarte importantă. Tot joi se încheie și postul, fiind liber la nunți.

“Paștele din miezul verii” are numeroase tradiții și obiceiuri care mai sunt respectate și astăzi. Spre exemplu, femeile merg la slujbă, iar mai apoi dau de pomană pentru cei trecuți în neființă. În  Transilvania se obișnuiește ca fetele nemăritate să se ocupe de asta, inclusiv de așezarea florilor la icoane. Cu toții trebuie să se înțeleagă bine, pentru a nu atrage tristețea în casă.

Mai mult, fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi, sau să se întoarcă din drum, scrie Digi24.

Se spune ”La mulți ani” pe 15 august?

Există numeroase controverse legate de serbarea zilei de Sfântă Mărie, unii preoți spunând că urările se fac de fapt pe 8 septembrie, ci nu acum.

„Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivită este: Să porți numele sfântului cu dragoste și demnitate! sau La mulți ani duhovnicești în împărăția Cerurilor! sau La mulți și binecuvântați ani!  În calendarul ortodox este considerată Adormirea Maicii Domnului ca cea mai importantă zi pentru cinstirea Sfintei Marii. Nu trebuie să uităm că la onomastică este sărbătorit sfântul respectiv, nu aceia botezați după el”, a explicat preotul Tănăsescu, pentru Libertatea.

Așadar cei își serbează onomastica poartă nume precum: Ana Maria, Mariana/Marian, Marin/Marina, Marcica/Mioara, Mărioara/Marieta, Măruța/Măriuța/ Marița, Marinela/Marilena, Mari/Meri, Mia/Maia, Mița/Mimi, Marinel/Mari.

Imagine reprezentativă pentru o icoacă cu Fecioara Maria. „Sursă: Doxologia”

Tot azi e și Ziua Marinei. În mai multe zone din țară vor fi fel și fel de manifestații cu prilejul sărbătorii. Președintele țării, Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu vor fi prezenți.

Cea mai puternică rugăciune de Sfânta Maria

Creștinii vor rosti în cor „Paraclisul Maicii Domnului”, o rugăciune adresată Fecioarei Maria, considerată vindecătoarea răului. Ea poate fi rostită oriunde, în condițiile în care ea este spusă din suflet.

„Preasfântă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare, ceea ce ești singura Curată și cu sufletul și cu trupul, ceea ce ești mai presus de toată curăția și sfințenia, ajută-mi mie, păcătosului, și mă izbăvește de toată necurăția trupului și a sufletului.”

De asemenea, mai puteți rosti și această rugăciune, care vă va aduce liniște în suflet. Nu doar azi poate fi citită, ci oricând simțiți nevoia de a mulțumi pentru ceea ce aveți, fie pentru a cere ajutor.

„Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, acoperă-mă cu cinstitul tău acoperământ, păzește-mă de tot răul și îndreptează-mi pașii pe calea mântuirii.”