Echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie 2025! Iată ce semnificație are acest fenomen astronomic care are loc atunci când ziua este egală cu noaptea!
Echinocțiul de primăvară 2025
Echinocțiul de primăvară este un fenomen astronomic care are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc, din emisfera cerească sudică în cea nordică. Se spune că în acest moment începe primăvara astronomică.
Atunci când apare echinocțiul de primăvară, longitudinea ecliptică geocentrică aparentă a Soarelui este de 0° în nord sau 180° în sud. Locul de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc poartă denumirea de punctul vernal și este folosit pentru definirea coordonatelor astronomice ecuatoriale.
Cuvântul „echinocțiu” are etimologie dublă. Provine din latinul æquinoctium, care este format prin compunere, din lat. æquus: „egal” cu lat. nox, noctis: „noapte”, dar și din franceză: équinoxe care provine din același cuvânt latinesc æquinoctium. Fenomenul a primit acest nume pentru că la echinocțiu ziua este egală noaptea.
Anul acesta, echinocțiul de primăvară pică pe data de 20 martie, ora 11:01. În ceea ce privește echinocțiul de toamnă, acesta va avea loc pe 22 septembrie, atunci când soarele va traversa ecuatorul din emisfera nordică în cea sudică.

Semnificații și tradiții
După echinocțiul de primăvară ziua începe să crească, iar noaptea să scadă, având astfel mai multe ore de lumină. Încă din cele mai vechi timpuri, se crede că fenomenul marchează începutul noului an agrar. Oamenii reiau activitățile în agricultură, pregătesc plugurile și uneltele pentru munca la câmp și în gospodărie.
În unele zone, mai ales la sate, gospodarii curăță pomii și grădinile de frunze și crenguțe uscate, apoi fac un foc mare în fața porții, la marginea satului sau sus pe dealuri, în funcție de localitate. Se spune că acest foc are rolul de a alunga bolile și duhurile rele, dar și de a purifica pământul, pentru a avea roade bune.
Citește și: Când se trece la ora de vară în 2025. Se dă ceasul înainte sau înapoi?
Echinocțiul are o semnificație importantă pentru arhitectura bisericilor catolice. Acesta este considerat punct de referință pentru orientarea bisericilor, la recomandările lui Charles Borromeo, arhiepiscop de Milano (1564 și 1584) și cardinal al Bisericii Catolice.
În Egiptul Antic, echinocțiul era asociat cu un cult al zeului Osiris, simbolul morții și al renașterii. În Grecia, fenomenul era asociat cu miturile lui Persefona și Demetra, fiica și mama zeițelor fertilității și recoltei.