Legea bugetului de stat a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Află ce se întâmplă cu salariile profesorilor din România în 2025. Ministrul Educației a făcut anunțul.

Ce se întâmplă cu salariile profesorilor în 2025?

Ordonanța de urgență cuprinde mai multe măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025. Printre acestea se numără și înghețarea salariilor pentru profesori, chiar dacă ar fi trebuit să fie majorate.

Bugetul repartizat Ministerului Educației și Cercetării a fost majorat cu 9,58% față de execuția bugetară din 2024, ajungând la suma de 60.249.451 mii lei. Deși raportarea Ministerului de Finanțe se face la execuția bugetară, suma depășește și bugetul alocat inițial în 2024, potrivit edu.ro.

Alocări detaliate

  • Componenta educație (învățământ): majorare cu 9,78% față de execuția bugetară din 2024 (în total: 58.062.930 mii lei);
  • Componenta CDI (cercetare-dezvoltare-inovare): majorare cu 4,42% față de execuția bugetară din 2024 (în total: 2.148.957 mii lei).

Ministrul Educației, Daniel David a explicat că momentan nu vor exista creșteri salariale în domeniul educației, însă este important că bugetul pentru educație este mai mare decât anul trecut.

„Nu avem creșteri salariale, fiindcă, așa cum știți, este ordonanța, așa-numita ordonanța trenuleț, care nu a permis creșteri salariale. Pentru mine, miza a fost ca bugetul pe care îl primim să fie la fel. Să nu fie mai mic decât ce a fost.

Dacă era la nivelul anului trecut era greu de acceptat. Dar nu era atât de dramatic. Față de execuția bugetară din 2024, creșterea de anul acesta e spre 9-10%. Componenta de educație și cercetare”, a declarat ministrul pentru Digi24.

Salariile profesorilor
Profesor la școală. Imagine generată de IA/DALL-E

Promisiunile pentru profesori au fost amânate

Salariile profesorilor sunt înghețate în anul 2025, în urma ordonanței trenuleț, deși profesorilor le-au fost promise creșteri în urma grevei din 2023, pe o nouă lege a salarizării.

Ministrul de Finanțe, Tánczos Barna, a declarat luna trecută că majorările salariale pentru profesori au fost semnificative în 2024 și anul acesta este important ca toți angajații din învățământ să beneficieze de aceiași, nu de un salariu mai mic.

Citește și: Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță în 2025? În ce condiții se vor acorda

„Cred că majorările din 2024 sunt semnificative. Obiectivul meu este să putem asigura plata acelor salarii în 2025. Este un an special din acest punct de vedere, cu foarte multe influențe din 2024, obiectivul nostru este să putem plăti și pensiile, și salariul la nivelul acela.”, a precizat ministrul.