Șoferii care au un comportament agresiv în trafic trebuie să fie mai atenți! Iată ce se poate întâmpla dacă pui în pericol siguranța participanților la trafic!

Ce riști dacă ai un comportament agresiv în trafic?

Șoferii care conduc agresiv și reprezintă un real pericol pentru circulația rutieră pot fi reclamați la poliție. Ceilalți participanți la trafic îi pot filma și denunța, prin intermediul platformei hub.mai.gov.ro, unde a fost introdusă secțiunea e-SAR (sesizări abateri rutiere).

Până la începutul lunii februarie, românii au făcut peste 1760 de sesizări în această platformă, însă doar 336 de înregistrări audio-video au fost validate de Poliție.

„În urma verificărilor efectuate în aplicația e-SAR, a rezultat faptul că, în perioada 27.10.2024- 03.02.2025 au fost înregistrate 1.765 de sesizări, din care 336 au fost validate, 1.333 au fost invalidate, 96 fiind în lucru.

Menționăm că sesizările invalidate au vizat alte abateri decât cele prevăzute de art. 541 din Ordonanța de urgență a guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu au fost precizate informațiile privind locul, ora și data la care a fost săvârșită abaterea sau nu au fost transmise înregistrările audio- video”, a precizat Poliția Română pentru HotNews.ro.

Este important ca sesizarea unui șofer să conțină datele personale de identificare, precum nume, prenume, CNP, date de contact, declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura.

Șoferii care au un comportament agresiv în trafic riscă 4-5 puncte de amendă și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile, conform politiaromana.ro.

Mașini în trafic
Mașini în trafic. Imagine generată de IA/DALL-E

Ce abateri pot fi sesizate, potrivit legii?

Conducătorii de vehicule nu au voie să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice. Prin „comportament agresiv” se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;

b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;

c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;

d) circulaţia cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;

e) folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulaţie;

Citește și: Ce este RAR Auto-Pass și cum se obține? Va deveni obligatoriu de la 1 decembrie 2024

f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;

g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;

h) realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;

i) conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.