O rocă spațială a urmat o traiectorie în formă de potcoavă, în jurul planetei noastre, în ultimele două luni. Iată ce se întâmplă cu Pământul, din ianuarie 2025.
Asteroidul cu un comportament de minilună
O rocă spațială şi-a început semicirculaţia în jurul Pământului la sfârșitul lunii septembrie, după ce a intrat sub influenţa gravitaţiei terestre şi a urmat o traiectorie în formă de potcoavă.
Fraţii astrofizicieni Raul şi Carlos de la Fuente Marcos, de la Universitatea Complutense din Madrid, sunt cei care au identificat „comportamentul de minilună” al asteroidului și au colaborat cu telescoapele din Insulele Canare pentru sute de observaţii până acum.
Asteroidul cunoscut sub numele de 2024 PT5, ar putea fi de fapt un bolovan uriaș care s-a desprins de pe Lună, după ce o altă rocă spațială s-a prăbușit în el cu secole în urmă, spun astronomii, scrie theguardian.com.
În prezent, acesta se află la o distanță de 3,5 milioane de kilometri de Pământ, de aproximativ nouă ori mai departe decât distanța până la Lună. NASA a precizat că asteroidul nu a fost niciodată capturat de gravitaţia terestră şi nu s-a aflat complet pe orbită.
Ce se întâmplă cu Pământul în ianuarie 2025?
După două luni în care asteroidul a fost în atenția oamenilor de știință, se pare că acesta se va îndepărta încet, din cauza atracției gravitaționale a soarelui. Pământul va rămâne fără această lună în miniatură în ianuarie, atunci când roca se va apropia ultima dată de planeta noastră.
NASA va urmări asteroidul timp de mai mult de o săptămână în ianuarie, folosind antena radar pentru sistemul solar Goldstone din deşertul Mojave din California, parte a Deep Space Network.
Citește și: Ce s-ar fi întâmplat dacă Pământul era cu adevărat plat?
„A urmat o cale în formă de potcoavă în jurul Pământului în ultimele două luni și va crește viteza exponențială odată ce atracția gravitațională a soarelui va avea efect deplin. Viteza sa în timpul trecerii apropiate din ianuarie va fi de cel puțin două ori mai mare decât cea din septembrie”, a declarat pentru Associated Press astrofizicianul Raul de la Fuente Marcos de la Universitatea Complutense din Madrid.
Datele actuale sugerează că asteroidul se va întoarce în 2055 și va face din nou un tur temporar şi parţial în jurul Pământului.