Ordonanța trenuleț vine cu vești proaste pentru mai multe categorii de români. Iată ce se întâmplă cu indemnizația de creștere a copilului în 2025 și cine poate beneficia de acești bani!
Indemnizația de creștere a copilului
Ordonanța de urgență nr. 156 din 30 decembrie 2024, privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, vine cu vești mai puțin plăcute pentru părinți.
Potrivit actului normativ, publicat în Monitorul Oficial, Indemnizația de creștere a copilului va îngheța în 2025, la 1.651 de lei. Indicatorul Social de Referință (ISR) este tot 660 de lei, ca anul trecut.
„Articolul II. (1) În anul 2025, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna noiembrie 2024, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.” se arată în document.
Indemnizația lunară se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete, realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Conform legii, nu poate fi mai mică de 85% din media salariului minim brut din România sau mai mare de 8.500 de lei.
Cine poate beneficia de indemnizație pentru creșterea copilului
Iată cine poate solicita acești bani:
- Mama sau tatăl copilului poate beneficia de Indemnizația pentru creșterea copilului, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute, cu privire la perioada de lucru.
- Părintele care frecventează fără întrerupere cursurile de zi ale învățământului preuniversitar, universitar sau postuniversitar;
- Oricare dintre soții care au adoptat un copil;
- Persoanele care au copilul în plasament ori în plasament de urgență;
- Asistentul maternal profesionist (numai pentru copiii săi naturali ori adoptați);
- Persoana numită tutore.
Citește și: Ordonanța trenuleț 2025: Care sunt măsurile fiscale pentru anul viitor
Alte indemnizații sociale, înghețate în 2025
- Prima de inserție – de trei ori valoarea ISR, rămâne la 1.980 lei;
- Subvenția pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială – nu mai mult de patru ori valoarea ISR – max. 2.640 lei;
- Stimulentul lunar pentru angajatorii care încadrează în muncă, elevi şi studenți pe perioada vacanțelor – 50% din valoarea ISR – 330 lei;
- Alocația lunară de plasament îngheață la 1.194 de lei;
- Valoarea minimă a indemnizației lunare de acomodare, în cazul adopției unui copil, rămâne la 2.245 de lei, iar valoarea indemnizației de sprijin la 793 de lei.
- Indemnizația de şomaj pentru absolvenți rămâne la 330 de lei.