Află ce sărbătoare este pe 18 decembrie 2024, pentru creștinii ortodocși! Un mare sfânt este cinstit astăzi în calendarul ortodox!

Sărbătoare 18 decembrie 2024

Conform calendarului ortodox, în fiecare an, pe data de 18 decembrie, îl cinstim pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, vindecătorul de boli și suferințe. Tot astăzi sunt amintiți Sfinții Mucenici Sebastian și Zoe, dar și Sfântul Ierarh Modest, arhiepiscopul Ierusalimului. Este dezlegare la ulei și vin, pentru credincioșii care țin Postul Crăciunului.

Sfântul Daniil s-a născut în jurul anului 1400, în apropiere de Rădăuți. Este cunoscut și sub numele de „Sfântul Daniil schimonahul” sau „Sfântul Daniil cel Nou”.

La vârsta de 16 ani a intrat în Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Rădăuți și a devenit călugăr. Mai târziu a ajuns la Schitul Sfântului Lavrentie, în apropiere de Putna, unde a și intrat în monahism. Ulterior s-a retras într-un loc ferit, unde a găsit o stâncă în care a săpat un paraclis, iar dedesubt o încăpere, săpată tot în piatra, care îi slujea drept chilie.

Citește și: Calendar ortodox ianuarie 2025: care sunt sărbătorile cu cruce roșie

A dus o viață aspră, în post și rugăciune și a îmbrăcat „schima cea mare”, primind numele de Daniil. Datorită credinței sale, avea puterea de a vindeca boli și suferințe, dar și de a scăpa de toți demonii. De asemenea, a rămas în istoria țării noastre deoarece a fost cel care l-a încurajat pe Ștefan cel Mare să lupte pentru apărarea creștinătății și să construiască lăcașuri sfinte.

Sărbătoare 18 decembrie
Biserică ortodoxă, iarna. Imagine generată de IA/DALL-E

Unde se găsesc moaștele Sfântului Daniil?

Sfântul Daniil a trecut la cele veșnice în jurul anului 1482 și a fost înmormântat în partea de sud a pronaosului bisericii Mănăstirii Voroneț. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea lui pe data de 20 iunie 1992 și a ales ca dată de prăznuire ziua de 18 decembrie.

Moaștele Sfântului Daniil se odihnesc în biserica mănăstirii Voroneț, în pronaos, spre dreapta, lângă analoghionul pe care se afla icoana sa. Deasupra mormântului este așezată o lespede de gresie, mai înaltă ca pardoseala bisericii, care e din vremea lui Ștefan cel Mare, scrie pravila.ro.

La Mănăstirea Putna este păstrat un deget al Sfântului, făcător de minuni, ferecat în argint și împodobit cu 11 mărgăritare. Pe acesta se poate vedea inscripția “Aceste relicve le-am ferecat eu Ghedeon, igumen ot Voronet, cu toata cheltuiala mea în anul 7257 (1749), în 4 decemvrie.”