Piatra BenBen rămâne în continuare un mister nedeslușit până acum. Mai precis, oamenii de știință sunt șocați de modul în care este realizată piramida, deoarece materialul respectiv se găsește doar în meteoriții spațiali.
Cuvântul Benben este asociat cu verbul „weben”, care este hierogliful egiptean pentru „a se ridica”.
Curiozități despre piatra Benben
Marea întrebare este legată de exista fierului înainte de anul 600 î.Hr., deși nu doar crearea acestei pietre e misterioasă. Multe obiecte funerare din fier au fost de asemenea găsite cu mult înainte de această dată, notează Geoscientist Online.
Cât despre piramida ciudaă, se știe că era punctul central al cultului în templul zeului soarelui Re de la Heliopolis. Din păcate, piesa originală a fost pierdută în antichitate, ea fiind denumită și „piatra lui Osiris”.
Desigur, există mai multe povești și legende legate de aceasă piatră. Ea își are originea în orașul Heliopolis și este legată de zeul Atum, cea care a creat cosmosul. Se crede că aici ar fi aterizat Acum, potrivit mru.ink, care s-a speriat când și-a dat seama că e singur. Totodată, piatra a fost găsită în cel mai adânc sanctuar al templului din Heliopolis, unde Atum a servit anterior ca zeu principal.
La un moment dat, Atum a vărsat și lacrimi de bucurie pe acea piatră, spunându-se că ele s-au transformat în ființe umane.
Unde poate fi văzută o astfel de piatră specială?
Despre Benben se mai știe că sunt pietrele din vârful piramidelor sau obeliscurilor. Mai târziu, unii specialiști au spus că astfel de pietre au mai fost descoperite și în alte temple, precum cel al lui Aten din El-Amarna / Akhetaten, care a fost construit de faraonul Akhenaton, în secolul al XIV-lea î.Hr.,conform Ancient Origins.
Astăzi, o asemenea piesă se află la Muzeul Egiptean din Cairo, pe piramida lui Amenemhat al III-lea din dinastia a XII-a.