Poate și voi ați auzit de el, însă nu știți foarte exact ce este efectul Mandela. Mai precis, acesta ține de memoria falsă. Efectul acesta a apărut odată cu anumite informații despre moartea lui Nelson Mandela, venite din partea unei cercetătoare, Fiona Broome.
Atunci, mulți au zis că el ar fi murit în închisoare în anii 1980, însă realitatea nu era așa. Între anii, a 1994-1999 Mandela a fost președinte, iar apoi în anul 2013 a murit.
Ce este efecul Mandela?
Efectul Mandela ține așadar de amintiri false, care de cele mai multe ori vin din auzite. De asemenea, mai mulți cercetători au descoperit și o metodă simplă de inducere a amintirilor false, numită paradigma sarcinii Deese-Roediger-McDermott (DRM). Participanții aveau de citit o listă de cuvinte, iar la final cercetătorii le spuneau un cuvânt asemănător cu cele notate. Ei spuneau că se află pe lista respectivă, lucru fals, scrie Medical News Today.
Desigur, există nenumărate exemple în acest sens. Unul dintre ele este bazat pe filmul ”Alba ca Zăpada și cei șapte pitici”. Mulți îți amintesc secvența cu vrăjitoarea cea rea care spune ”Oglindă, oglinjoară, cine este cea mai frumoasă dintre toate?”. În realitate însă, replica nu era așa, ci începea cu „Oglinda magică …”, conform verywellmind.com.
Explicația este că memoria de multe ori ne joacă feste, mai ales dacă anumite informații nu au fost repetate des. Specialiștii spun că amintirile sunt rememorate, însă nu mereu perfect, ele fiind influențate până la punctul în care pot deveni în cele din urmă incorecte, mai notează sursa citată mai sus.
„Efectul Mandela este un fenomen cu adevărat fascinant de memorie în care toată lumea pare să prezinte amintiri incorecte pentru simboluri populare comune”, a declarat neuroștiințificul Wilma Bainbridge, profesor asistent în cadrul departamentului de psihologie al Universității din Chicago, pentru CNN.
Tot ei au spus că în urma studiilor nu au identificat o explicație clară pentru acest efect, așadar vor continua să aprofundeze subiectul.
„Foarte adesea, atunci când procesăm informații, vedem lucrurile așa cum credem că sunt, mai degrabă decât cum sunt de fapt. Atenția este un fenomen foarte interesant”, a mai declarat un lector în psihologie cognitivă aplicată pentru sursa citată mai sus.